Mısır müziği İstanbul sokaklarına taştı

Mısır müziği İstanbul sokaklarına taştı
expand

Mısır'ın yöresel müziği ve dansı ilk kez Türk sokaklarında hayat buldu.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

15 kişiden oluşan Mısır'ın ünlü yöresel grubu Nile Folklorik Müzik ve Halk Şarkıları Topluluğu'nun müziği coşturdu, Mısırlı Derviş'in, Mevlana felsefesi doğaçlama teknikler ile zenginleştirdiği, 3 etekli "Tabule" dansı ise izleyenleri büyüledi.

Mısır'ın ünlü yöresel grubu Nile Folklorik Müzik ve Halk Şarkıları Topluluğu 5 gün boyunca İstanbul'un meşhur ve kalabalık caddelerinde müzik, folklor ve dans gösterileri yapmak üzere Türkiye'ye geldi.

İstanbul Mısır Kültür Merkezi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin katkıları ile ilk kez Türkiye'ye gelen ünlü grup, Taksim Meydan'ında açık hava gösterisi sundu. Topluluk sahneye çıkmadan önce seyircilerin arasına katılıp, Ahırkapı Orkestrası'nı dinledi.

Grup elemanlarından Seyid Ali Osman, "Türk musikisi ile Mısır musikisi zaten çok benziyor. Biz sanatçı kulağımız ile bunu duyup, hissediyoruz" dedi. Grubun diğer bir üyesi olan Cemal Mahmut ise "çok güzel çalgı çalıyorlar. Türkiye ile İtalya-Fransa arasında çok benzerlik bulduk. Düzenine hayran kaldım" diye konuştu.

16 ayrı ülkede çeşitli festival ve etkinliklerde sahne alan grup, sahneye çıktığında yaptıkları müzik ile Türk dinleyicisinden tam not aldı. Dinleyiciler arasında bulunan küçük çocuklar alkışlar ile grubun yaptığı müziğe rithim tuttu.

Amaçlarının bu tür etkinliklerle sokaktaki insanları birbirleriyle yakınlaştırıp kaynaştırmak, aralarında bir iletişim bağı ve dostluk köprüsü kurmalarını sağlamak ve ayrıca Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel bağları günümüzde ve gelecekte daha iyiye taşımak olduklarını belirten grup üyeleri sıcak tavırları ile de dikkat çekti.

Mısırlı Derviş'in, Mevlana felsefesi doğaçlama teknikler ile zenginleştirdiği, 3 etekli "Tabule" dansı ise izleyenleri büyüledi. Yaklaşık yarım saat süren dansın en büyük özelliği törensel sufi dansının sentezi niteliğinde olması.

Klasik derviş dönüşü temel alınarak Mevlana felsefesi doğaçlama teknikler ile zenginleştirildikten sonra gerçekleştirilen "Tabule" değişik formda dönme denemeleri ile gerçek haline dönüşüyor. Kullanılan 3 etekli kostüm insanlar üzerindeki etkiyi yoğunlaştırıyor. Dans, dönen Mısırlı dervişin bir şekil alması ve saflık haline erişmesi ile sona erdi.

Topluluk, Salı ve Perşembe akşamı Feshane, Çarşamba akşamı Taksim, Cuma akşamı ise Galatasaray Meydan'ında gösterilerini sunacak.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow