Altın Portakal Film Festivali başlıyor

Altın Portakal Film Festivali başlıyor
expand

Sinema dünyasının ünlü isimlerinin bir araya geldiği,Altın Portakal Film Festivali Talya Convention Center'da verilecek açılış kokteyli ile başlıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın (AKSAV) işbirliği ile gerçekleştirilecek festival 19 Ekim'e kadar sürecek.

Festivalin kortej geleneği

Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan sanatçıların halkla buluştuğu geleneksel kortej yürüyüşü ise bugün Talya Convention Center önünden Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'na kadar yapılacak.

Sanatçılar, saat 18.30'dan itibaren içinde bulundukları üstü açık araçlardan tramvay yolunu takip ederek Antalyalıları selamlayacakr. Açılış galası ise, Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılacak.

Galada ayrıca, Onur Ödülleri de sahiplerinin olacak. Gecede, "Antalya Altın Portakal Film Festivali Onur Ödülü" Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) BaşkanıYılmaz Atadeniz'e, "Yıldırım Önal Anı Ödülü" Müşfik Kenter'e, Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN) tarafından belirlenen "Emek Ödülü" ise Işık Şefi Aydın Mesut Yurteri'ye verilecek.

Festivale bu yıl belgesel dalında 87, kısa metrajlı 236 ve uzun metrajlı 34 film başvurdu. Atilla Dorsay, Mithat Alam, Serap Aksoy, Erkan Aktuğ, Tevfik Başer, Necip Sarıcı, Fehmi Yaşar, Ziya Öztan ve Muammer Brav'dan oluşan ön seçici kurulun izlediği 34 ulusal uzun metraj filmden 16'sı, 45'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı.

45'inci Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Yarışma Filmleri şöyle:

"Başka Semtin Çocukları" (Aydın Bulut), "Üç Maymun" (Nuri Bilge Ceylan), "Gökten Üç Elma Düştü" (Raşit Çelikezer), "Hayat Var" (Reha Erdem), "İki Çizgi" (Selim Evci), "Son Cellat" (Şahin Gök), "Gölge" (Mehmet Güreli), "Pazar" (Ben Hopkins), "Ulak" (Çağan Irmak), "Süt" (Semih Kaplanoğlu), "Gitmek" (Hüseyin Karabey), "Vicdan" (Erden Kıral) "Bunu Gerçekten Yapmalı Mıyım?" (İsmail Nemci), "Dilber'in Sekiz Günü" (Cemal Şan), "Pandora'nın Kutusu" (Yeşim Ustaoğlu), "Nokta" (Derviş Zaim).

Tunca Arslan, Ömer Tuncer ve Ertuğrul Karslıoğlu'nun ön seçici kurulda yer aldığı belgesel filmlerden 27'si de bu yıl Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda ana jürinin değerlendirmesine sunulacak.

45'inci Altın Portakal Ulusal Belgesel Yarışma Filmleri şöyle:

"4857" (Petra Holzer-Selçuk Erzurumlu-Ethem Özgüven), "Adakale Sözlerim Çoktur" (İsmet Arasan), "Ağıtçı Kadınlar" (Erdal Özbek-Hüseyin Karaçelik), "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları" (Nezih Ünen), "Abdallığın Binasını Sorarsan" (Candan Murat Özcan-Hacı Mehmet Duranoğlu), "Bana Bak" (Ayla Gottschlich), "Bir Gençlik Hikayesi" (Erinç Ulusoy), "Bir Roman Nefesi: Ergün Şenlendirici" (Sedat Yapıcı), "Biz Siz Onlar" (Aylin Eren-Çağdaş Kaya), "Bossert'in İzinde" (Müjgan Taner), "Breath" (Cüneyt Birol), "Ekmek Denizin Dibinde" (İbrahim Yozoğlu), "Gönlümün Sağ Alt Köşesi ZAP" (Kurtuluş Zeydan), "Hayatın Ritmi: Aksak" (Yasin Ali Türkeri), "İşkenceye Tolerans" (Armağan Pekkaya-Umut Kol), "Kayıp Otobüs" (Fevzi Tanpınar), "Lilit'in kız kardeşleri" (Emel Çelebi), "Mevlana Aşkın Dansı" (Kürşat Kırbaz), "Nazım'ın Küba Seyahati" (Çağrı Kınıkoğlu-Gloria Rolando), "Otel Odaları" (Sevinç Yeşiltaş), "Pembe Gri" (Emre Yalgın), "Son Kumsal" (Rüya Arzu Köksal), "Son Savaşçı" (M. Cengiz Tünay), "Tarihin Hızlandırıldığı Ada" (Can Sarvan), "Trans Asya" (Bingöl Elmas), "What About London" (Rıza Kıraç), "Yarına Bir Harf" (Hakan Aytekin).

İsa Çelik, Alper Maral ve İhsan Yılmaz'dan oluşan Kısa Metrajlı Film Yarışması Ön Seçici Kurulu'nun izlediği 236 kısa metrajlı filmden ise 25'i festivalde yarışacak.

45'inci Altın Portakal Kısa Metraj Yarışma Filmleri şunlar:

"2 Hit Combo" (Gökhan Okur), "Anoptikon" (Özgün Dilek-M. Şakir Aslan-Burkay Doğan), "Babamın Cennetinde" (Cenk Ertürk), "Bekleyiş" (Altan Yücel), "Bir Kaplumbağa ile Tavşan Hikayesi" (Abdulbaki Yavuz), "Butimar" (Erol Mintaş), "Darbe" (Eray Mert), "Dilberler'in Düğünü" (Burkay Doğan), "Evladiye" (Eray Mert), "Feryat" (Caner Erzincan), "Gemeinschaft" (Özlem Akın), "Güvercin Taklası" (Seyfettin Tokmak), "Hüküm" (Rezan Yeşilbaş), "Kafes" (Erdem Tepegöz), "Kağıttan Hayatlar" (Savaş Baykal), "Müdahale" (Özgür Görgün), "Müzik Defteri" (Serkan Yıldırım), "Neden Ben?" (Mehmet Aslan), "Polis" (Cemil Ağacıkoğlu), "Sanat Düşmanı" (Eray Mert), "Sardunya" (Mustafa Emin Büyükcoşkun), "Sek" (Serdar Eren), "Şah Mat" (Sıla Ünlü), "Tutunamayanlar" (Savaş Baykal), "Yokuş" (Mehmet Can Mertoğlu).

Festivalin "en"leri

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde mücadele eden uzun metraj film yarışmasında dağıtılan ödüller, sinema dünyası için her zaman "prestij simgesi" oldu.

Zaman zaman ödül alamadığı için tepki gösteren aktör, aktris ve yönetmenleriyle gündeme gelen Altın Portakal'da, bazı isimler ise birden fazla kez ödülü almaya hak kazandı.

Altın Portakal'ın en fazla ödül alan yönetmeni, sinema dünyasının duayenlerinden Atıf Yılmaz oldu. Ünlü yönetmen, 6 kez Altın Portakal heykelciğini aldı.

Atıf Yılmaz'ın ardından Ömer Kavur 4 kez, Halit Refiğ ve Türk sinemasında olduğu kadar yurt dışındaki başarılarıyla da isminden sıkça söz ettiren Nuri Bilge Ceylan 3'er kez "En İyi Yönetmen" ödülünün sahibi oldu.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü ise Hülya Koçyiğit 5, Türkan Şoray 4, Fatma Girik, Hale Soygazi, Nur Sürer ve Müjde Ar ise 2'şer kez aldı.

44 yıllık festival tarihinde en çok "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alan isim ise Tarık Akan oldu.

Tarık Akan 6, Fikret Hakan 3, Yılmaz Güney, Cüneyt Arkın, Genco Erkal, Hakan Balamir, Ekrem Bora, Mehmet Aslantuğ, Şener Şen ve Erkan Can da bu unvana 2'şer kez layık görüldü.

Festivalde "En İyi Senaryo" ödülünü 4 kez Yavuz Turgul, 3 kez Sadık Şendil alırken, Vedat Türkali, Umur Bugay ve Erol Keskin ise 2'şer kez bu ödülün sahibi oldu.

Avrasya Film Festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin dünyaya açılan yüzü Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin 4'üncü yılında, festivalin yarışma bölümününde bu yıl 2'si Türk, toplam 12 film yarışacak.

4'üncü Uluslararası Avrasya Film Festivali Yarışma Bölümü'nde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödülleri için yarışacak Türk filmlerinden biri, Nuri Bilge Ceylan'ın 61'inci Cannes Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" kategorisinde Altın Palmiye ödülü kazanan ve 81'inci Akademi Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanan filmi "Üç Maymun".

Uluslararası Avrasya Film Festivali yarışma bölümünde yarışacak ikinci Türk filmi ise Özcan Alper imzalı "Sonbahar".

İsrailli yıldız Ronit Elkabetz ve kardeşi Shlomi Elkabetz'in birlikte yönettiği ve Kudüs Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerine layık görülen "Yedi Gün", modern Alman sinemasının ünlü yönetmenlerinden Christian Petzold'un yeni filmi "Jericow", edebiyata özgü duyarlılıkları beyaz perdeye aktarmasıyla tanınan Japon yönetmen Hirokazu Kore-edda'nın "Bitmeyen Yürüyüş", Çek yönetmen Bohdan Slama'nın yönettiği "Kasaba Öğretmeni" , Rashid Masharawi'nin yönettiği, Ramallah'ta yaşayan bir baba ve küçük kızı arasındaki ilişkiyi konu alan "İyi ki Doğdun Laila" da Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde yarışan filmlerden bazıları.

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) ve Sinema Oyuncuları Derneği (SODER) tarafından belirlenen ve bundan böyle her yıl verilecek "Sinema Başarı Ödülü"nün ilkinin sahibi ise Hülya Avşar olacak.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow