Gazilerimizle "Son Buluşma"

Kurtuluş Savaşı'nın son tanıkları gaziler Ömer Küyük, Yakup Satar ve Veysel Turan'ın günlük yaşamları ve savaş yıllarına dair anılarının anlatıldığı "Son Buluşma" adlı belgesel türündeki filmin İstanbul galası, İstinye Park Alış Veriş Merkezi'nin içindeki sinema'da gerçekliştirildi.
Yönetmen Nesli Çölgeçen deyince aklımıza ilk olarak Züğürt Ağa ve Selamsız Bandosu gelir. Türk sinema tarihinin sayılı filmlerindendir ikisi de… En son 2001 yılında Oyunbozan’ı çeken Çölgeçen, 14 Kasım yani bu Cuma günü önemli bir filmle karşımıza çıkıyor. "Son Buluşma" da Kurtuluş Savaşı gazilerinden Ömer Küyük, Yakup Satar ve Veysel Turan’ın anıları ve yaşamlarının anlatılıyor.
Filmde, Çorumlu gazi Ömer dede, önce Anıtkabir'i, ardından son kalan diğer iki gazi Yakup Satar ve Veysel Turan'ı ziyaret ediyor.
Savaş yıllarına dair anılarını paylaşan "Nişancı Er" Ömer Küyük, "Süvari Çavuş" Yakup Satar ve "Sıhhiye Onbaşı" Veysel Turan'ın birbirleriyle helalleştikleri filmde, gaziler tarihe tanıklıklarını anlatıyorlar.
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Plan Prodüksiyon tarafından yapılan filmin yapım görevlisi Berrin Avcı Çölgeçen. Senaryo ve yapım-yönetimini Nesli Çölgeçen'in üstlendiği filmin ses ve ışığı Fatih Aydoğdu ve Sinan Gündoğdu, kurgusu Ahmetcan Çakırca, müziği ise Nadir Göktürk imzasını taşıyor.
Gazilerin artık hayatta olmadığını ve böyle filmin bir daha asla çekilemeyeceğini savunan Nesli Çölgeçen, şunları kaydetti:
"Gerçek bir hikaye. Bugünün seyircisi ile bu Kurtuluş Savaşı'nı yapan kuşağın kimler ve nasıl insanlar olduğunu anlatan bir film. Yani öncelikle bizim dedelerimizin babalarımızın, Atalarımızın kimler olduğunu bugünün kuşağına anlatan bir film. Nasıl insanlardı, nasıl cesurdular, nasıl kahramandılar, ne yiyiyorlardı, ne içiyorlardı, ne düşünüyorlardı, nasıl yaralandılar, vatanı nasıl seviyorlardı gibi bir sürü sorunun cevabını bulabileceğimiz bir film. Belgesel ama gerçek sinema türünde bir belgesel. Yani onlar ne söylemek, ne yapmak istiyorlarsa onu yaptılar. Ben onların Türkiye'ye bırakmak istediklerinin aracılığını yaptım sadece."
3 Gazi de artık aramızda değil
Eskişehirli merhum Gazi Yakup Satar'ın altı kızından en küçüğü olan Bediye Satar babasıyla birlikte filmde sahnesi var.
Bediye Satar, "Bu vatan çok zor şartlar altında kazanıldı derdi hep babam. Türk çocukları bundan ibret alıp, tarihimizi daha iyi öğrenecekler. Onlar Kurtuluş Savaşı'mızın bir sembolü idi. Babamız vefat etti. Böyle bir hatırayı ölümsüzleştirdiği için Nesli Çölgeçen'e çok minnetarız. Hem hüzünlüyüz babamızı kaybetmenin acısı ile, hem de bu hatıraları ölümsüzleştirdiler, Türk milleti izleyip daha iyi anlayacak diye sevinçliyiz. Çok değişik duygular içindeyiz. Ben 1944 doğumluyum. Ben doğduğumda da babam askermiş. Benim doğumumu kışlada müjdelemişler. O hep askerdi. Ölünceye kadar askerdi" dedi.
Eskişehirli merhum Gazi Yakup Satar'ın büyük kızı Zekiye Tali ise, "Çok mutluyuz. Gururlandık. Babamız hiç ölmeyecekmiş gibi geliyor. Babamız gurur duyulacak bir insandı. Tam bir askerdi. Vatan için canını feda eden bir asker" diye konuştu.
Gazi Yakup Satar'ın kızının torunu Alp Çildemir, "Ben hep dedemden dinledim bu vatanı nasıl kazandıklarını. Eminim üç gazide yaşayıp burda olsalardı, onlara sorsaydınız eminim ki burda kendilerinden çok verdikleri mücadeledeki amaçlarının hatırlanmasını ve ilelebete kadar devam etmesini bunun sürdürülmesini isteyeceklerdi. Bir Türk genci olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum" diyerek duygularını dile getirdi.
Gani Müjde ve Ercan Karakaş'da Nesli Çölgeçen'in çok iyi bir yönetmen olduğunu belirtti. Sunucu Ebru Şallı'da galaya gelen ünlü isimler arasındaydı. Şallı sunuculuğunu yaptığı programa geçtiğimiz gün Çölgeçen'i davet ettiğini ve filmin fragmanlarını bile izlediğinde tüğlerinin diken diken olduğunu söyledi.
Nesli Çölgeçen'in hem yönetmeni, hem de senaristi olduğu, Nadir Göktürk'ün müziğini yaptığı "Son Buluşma" 14 Kasım'da vizyona girecek.