Türk filmleri Amerikan pazarında

Seattle'da kurulu TurkishFilmChannel, internet üzerinden Türk filmlerini Amerika'da pazarlamaya başladı.
Türk filmlerini bir araya getirip bütün dünyada internet üzerinden ulaşılabilir kılmayı amaçlayan TurkishfilmChannel, Amerika'da Türk filmlerini Amazon VideoOnDemand, The Auteurs üzerinden izleyicilere ulaştırıyor.
TurkishFilmChannel'i kuran Asi Film Yapım Yöneticisi ve Hissedarı, Bağımsız Sinema Yapımcısı Serdal Doğan, Microsoft'taki bir yakınıyla yaptıkları sohbette, Amerika'da internette film pazarının geliştiğini ve 2,5-3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını öğrendiğini, bunun üzerine 2006 yılında pazar araştırmasına başladıklarını anlattı.
Büyük internet kanalları ile görüşmeler yaptıklarını ve onlardan aldıkları yorumlarda Amerika'da Türk sineması ile çok ilgilendiklerini gördüklerini ifade eden Doğan, "Orada TurkisFilmChannel diye bir site kurduk, bu sitede filmlerimizin tanıtımını yapıyoruz. TurkishFilmChannel, Amerika'da Türk filmlerini izlemek isteyenleri anlaşma yaptığımız AmazonVideoOnDemand ve Auteurs adlı iki internet sitesine yönlendiriyor. Bu siteler çoğalarak devam edecek. Tüm dünya haklarını aldık ama şu an sadece Amerika'da izlenmesine izin veriyoruz" dedi.
Doğan, bu yıl Japonya ve Güney Kore'ye de Türk filmlerini götürmeyi düşündüklerini, şu anda görüşme halinde olduklarını kaydetti.
Amerika'da Türk filmlerini pazarlamaya iki ay önce başladıklarını söyleyen Serdal Doğan, TurkishFilmChannel'de Türkiye'den 14 film bulunduğunu, yakında ekleyecekleri Yılmaz Güney filmleriyle bunun 20'ye çıkacağını, yıl sonuna kadar da toplam 50 filme ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Amerika'da büyük internet sitelerinin film bölümlerinden tüketicilerin kredi kartı ile üye olarak istedikleri filmleri 90 saniye içinde indirip seyredebildiğini ifade eden Doğan, "Oradaki internet sitesinde, Türk sinemasından veya girdiğiniz sinemadan filmi satın alıyorsunuz veya kiralayabiliyorsunuz. Satın almada film, sizin hard diskinize indiriliyor ve özel teknoloji sayesinde sadece bir tane CD yapma, DVD yapma hakkına sahip oluyorsunuz" diye konuştu.
Türk sinemasının bu şekilde dünya sinemasının kalbine ve hiç ulaşamadığı bir kitleye ulaşacağını söyleyen Doğan, bir sitede ortalama 7-8 bin film bulunduğunu, bu filmler konularına, ödüllerine, yönetmenlerine göre kategorilerine ayrıldığından izleyicinin cazip bulduğu kategoriye göre Türk filmlerinin her an izlenme şansı olduğunu kaydetti. Doğan, "Bu sitelerde gösterilen bir Amerikan filminde yapımcı aylık ortalama 500 dolar ile 5 bin dolar civarında gelir sağlıyor. Düzenli geliri olmayan Türkiye'deki sinema şirketlerine bu yolla sabit gelir hedefliyoruz" dedi.
Korsan film indirme
Amerika'da Türk filmlerine talep olduğunu ancak insanların bu talebe ulaşamadıklarını belirten Doğan, "Bu şekilde birincisi hiç ulaşılamayan bir sinema kitlesine ulaşıyorsunuz. İkincisi, hiç para kazanamayan filmin emekçilerine, yapımcı kitlesine para kazandırmış oluyorsunuz. En büyük özelliği de korsanla mücadele ediyorsunuz" dedi.
Serdal Doğan, şunları kaydetti:
"Korsan yayınlar Amerika menşeli link alınarak yapılıyor. Şirketlerin savunmaları, 'ben link satıyorum, içeriğine karışamam' oluyordu. Biz direk işin kaynağında, Amerika'da 'Filmpot' diye şirket, hukuk bürosu kurduk, bizdeki filmlerle ilgili olarak 'şu şu siteler korsan gösteriyor' diyeceğiz, oradaki avukatımız aracılığıyla devreye girerek bu siteleri mahkemeye vereceğiz. Zaten 'Bizi zarara uğratıyorsun, linki kapatacaksın' dediğimizde hemen kapatıyorlar. Böylece kaynağından Türkiye'de korsanı kurutmuş olacağız. Bizimle anlaşan şirketlerin en büyük karı o olacak. Türkiye'de korsan izlenenleri de engellemiş olacağız. Çünkü onun kaynağı Amerika'da, Amerika'daki sunuculardan alıyorlar. Kaynağından müdahale ettiğimiz için sistem çok hızlı kapatıyor."