hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sporadik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Çeşitli Disiplinlerde Sporadik Kullanımı...

    Sporadik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Çeşitli Disiplinlerde Sporadik Kullanımı...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kökeni antik Yunanistan'a kadar uzanan sporadik kelimesi, aynı zamanda Türkçeye İngilizce üzerinden yerleşmiştir. Daha çok sporadic kelimesi ile birlikte İngilizce kapsamda değişkenlik göstererek Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Genel çerçevede varlıkların dağınık, tesadüfi ve nadir olarak ortaya çıkması ya da görülmesi gibi bir durum üzerinden anlama sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu durum günlük yaşamda akla gelebilecek olan birçok farklı alanda ele alınabilir ve kullanılabilir. Yani hem sağlık alanında hem de bilim ya da teknoloji ve günlük yaşanmada değerlendirilebilir. Tüm varlıklar için ortak şekilde tesadüfi olarak meydana gelen ya da dağınık biçimde ortaya çıkan durumu anlatır.

     Sporadik Nedir?

     Farklı biçimlerde ele alınması ile beraber sporadik kelimesi ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu kelime şu an için Türkçede yerleşik olarak bulunan ve kullanılabilecek sözcükler içerisinde gelir.

     - Vakaların tesadüfi, dağınık ve genel olarak Nadir şekilde görülmesi

     - Rastgele görünen

     - Tek tük ortaya çıkan

     - Orada burada görünen

     - Düzensiz, dağınık veya münferit

     - Arada sırada görünen

     Yukarıda verilen Türkçe üzerinden bütün değişik anlamlarıyla beraber ortak biçimde sporadik kelimesi kullanılmaktadır. Özellikle 19 salgını ile beraber ortaya çıkan bir kelime olmasının yanı sıra, internetten de sık araştırılan bir sözcüktür.

     Sporadik TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman sporadik kelimesinin belli bir anlamı ortaya çıkmaktadır. Bu anlam ise herhangi bir varlığın dağınık, genel açıdan nadir ya da tesadüfi görünmesi şeklinde öne çıkar. Aynı zamanda düzensiz olan, tek tük ortaya çıkan ya da rastgele görünen bir durumu da anlatmaktadır. Yani çok fazla görülmeyen ve herhangi bir zaman dilimi içerisinde rastgele görünebilen olayları ifade etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Örneğin bu konuda covid 19 sporadik kelimesine uyum sağlayacak bir durumdur. Çünkü rastgele ve dağınık bir şekilde, bir anda ortaya çıkan bir salgın hastalık olarak ön plana çıkmaktadır.

     Çeşitli Disiplinlerde Sporadik Kullanım

     Çeşitli disiplinler içerisinden ele alındığı sporadik kullanımı farklı sektörler ve durumlar eşliğinde değerlendirilmektedir. Örneğin Sağlık konusunda belli başlı etmenler ve koşulların oluşması ile beraber ortaya çıkan durum ya da durumları ifade eder.

     Dünya çapında gerçekleşen salgın hastalık olarak covid 19 bu konuda ön plana çıkmaktadır. Belirli koşulların sağlanması, semptomların ortaya çıkması ve klinik çalışmaların kanıtlaması neticesinde covid 19 sporadik bir yapı olarak öne çıkar. Aynı zamanda akla gelebilecek olan özellikte birçok farklı hastalık için, nadir çıkma durumu açısından sporadik sözcüğü taşımış anlamı eşliğinde değerlendirilmektedir.

     Sporadik Kalıtım Nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sporadik kalıtım aynı zamanda genetik değişimler üzerinden ortaya çıkan bir durumdur. Herhangi bir yaşta somatik bir hücrede meydana gelen bir kalıtım olduğunu söylemek mümkün. Özellikle ölümcül bazı hastalıklar üzerinden ortaya çıkabilecek kalıtımsal durum olarak ön plana çıkar. Ancak bunlar tesadüfi ya da nadiren görülen rastgele unsurlar olarak da ele alınabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow