hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vasi Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Vasi Kime Denir?

    Vasi Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir Vasi Kime Denir
    expand

    Vasi kelimesi, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilecek olan kelimeler arasında yer almaktadır. Vasi, akıl yönüyle zayıf olan bir kimsenin veya bir yetimin malını ve mülkünü yöneten kimse olarak ifade edilebilir. Vasi aynı zamanda ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan kişileri de ifade etmek için kullanılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vasi Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

    Vasi kelimesi, Türk dil kurumuna göre, akli yönüyle zayıf olan kişilerin veya 18 yaşına gelmemiş olan yetimlerin malını ve mülkünü yöneten kişi olarak tanımlanabilir. Vasi kelimesinin bir diğer anlamının ise ölen bir kişinin vasiyetini yazması durumunda, vasiyeti yerine getirmekle yükümlü olan kimse olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 

    Vasi Kime Denir?

    Vasi, hukuki metinlerde sıklıkla karşılaşılmakta olan bir ifade olarak dikkat çekmektedir. En basit tanımıyla ise vasi, kanuni hakları kısıtlanmış kişilere ve henüz reşit olmamış küçüklere mahkeme tarafından atanan yasal temsilciler olarak ifade edilebilir. Vasi olarak adlandırılan kişilerin, mahkeme tarafından atandığını söylemek mümkün olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vasi Tayini Nasıl Olur?

    Vasi tayini, mahkemeler tarafından yapılmaktadır. Kişinin kendisine vasi olarak atanan bir kişi bulunması durumunda hukuki işlemlerin bir kısmının kişi tarafından tek başına gerçekleştirilemeyeceği anlaşılmaktadır. Kendisine vasi atanan kişinin, tek başına gerçekleştireceği hukuki işlemlerin geçersiz olacağının da bilinmesi gerekmektedir. Vasi tayini, mahkeme tarafından gerçekleştirilir. 

    Vasi Ne Yapar?

    Mahkeme tarafından vasi olarak atanan bir kişinin, kişinin hukuki haklarını ve kişilik haklarını koruması gerekmektedir. Kendisine vasi olarak atanan kişinin, mal yönetimi ve kişilik haklarının korunumu vasi tarafından sağlanmaktadır. Kendisine vasi olarak atanan kişinin izni veya icazeti olmadan ise aldığı kararların geçersiz olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Vasi olarak atanan kişinin sorumlu olduğu kişinin haklarının korunmasından sorumlu olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow