Akaryakıt ve yağda toparlanma sinyalleri

Akaryakıt ve yağda toparlanma sinyalleri
expand
KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

2020’nin ilk yarısında ağırlıklı olarak pandemi nedeniyle gerileyen akaryakıt ve madeni yağ satışlarında toparlanma süreci devam ediyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Akaryakıt ve madeni yağ sektöründe toparlanma süreci devam ediyor. İlk 6 ayda koronavirüs pandemisi nedeniyle akaryakıt ve madeni yağ satışlarında kan kaybeden sektörün yüzünü parekende satışlar güldürdü. Bireylerin pandemi nedeniyle kendi araçları ile seyahat etmeyi tercih etmeleri, hijyenik ortamlarda bulunmak istemeleri özellikle istasyon marketçiliğini ön plana çıkardı. Akaryakıtçıların birçoğunun “market” cirosu katlanarak büyüdü.

Eylüldeki artış sevindirici

PETDER (Petrol Sanayi Derneği) verilerine göre eylülde toplam benzin satışları geçen yıl eylüle göre yüzde 19.7, motorin ise yüzde 13.5 arttı. Bu yılın ilk 9 ayında ise toplam benzin satışları 2019’un aynı dönemine oranla yüzde 2.9 gerileyerek 2.3 milyon metreküp, toplam motorin yüzde 0.7 azalarak 21.5 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de senelik yüzde 7 büyümelere imza atan sektörün 2020 sonunda 2019’a oranla bir miktar küçülmesi öngörülmekte. Madeni yağ satışları da iİlk 6 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 4,59 küçüldü. 2019 yılı ilk 6 ay 151 bin ton iken 2020 ilk 6 ayda 144.1 bin tonluk pazar gerçekleşti. 2019’da dövizdeki ve uluslararası piyasada artan nihai ürün fiyatlarındaki yükseliş sonucunda artan pompa satış fiyatının etkisiyle sektör büyüklüğü bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artarak 223 milyar TL olmuştu.

Yeni ürünler geliyor

Madeni yağda son çeyrekmte hareketlilik yaşanıyor. İşadamı Yakup Sabancı’nın kurduğu Birlas Motorsporları 2018’de motosiklet yağı ile ilgili çalışmalara başladı. Geliştirme çalışmalarını başarıyla sonlandıran firma “ YASCO” markasıyla ürünü pazara sundu. Birlas Genel Müdürü Serdar Demirdağ kedi markalarıyla motosiklet lastiğinin ardından madeni yağı da sunduklarını belirterek ürünün kaliteli baz yağlar ve katık teknolojisi ile formüle edildiğini belirtti. Yağın tüm 4 zamanlı standart ve scooter motosikletler için uygun olduğunu vurgulayan Demirdağ viskozite kontrolü sayesinde düşük yağ tüketimi ve motorda paslanma, aşınmaya karşı koruma sağlandığını ifade etti.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow