Araçlarda kilometre düşürmeye dikkat
2.el alım satımında araç kilometresi düşürme sahtekarlığı ile karşı karşıya kalmamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Ülkemizde şikayetler üzerine yapılan araştırmalarda 5 yaşından büyük, 150 bin km’nin altındaki 10 araçtan 4’ünün kilometresiyle oynandığı sonucuna ulaşıldığı belirtiliyor. Tüketicilerin satın almayı düşündüğü ikinci el araçlarda belirli kontrolleri gerçekleştirerek mağduriyeti önleyebileceğine dikkat çekiliyor. Yetkililer şunları kaydediyor:
"Eğer ortalama 150 binin altında bir kilometreye rağmen farlarda sararma, kaputta, ön camda taş izleri bolsa, bu bile kilometreyle ilgili ipuçları verebilir. Koltuk döşemeleri, cam ve klima kumandaları, vites topuzu, direksiyon simidi, gibi detaylara mutlaka dikkat edin ve bir araç alırken araçtan önce sahibinin araca karşı tutumunu inceleyin. Şüphelendiğiniz takdirde mutlaka kurumsal bir ekspertiz noktasında kilometre tespiti yaptırın. Dolandırıcılar sayaç üzerinden ya da ABS beyninden gelen iletileri keserek kilometreyi düşürme yöntemine gidiyorlar.”
Araç beynine erişmek
Ayrıca kaput ve ön camdaki taş izleri, farlarda sararma gibi etkenler de eğer araç 150 bin kilometrenin altındaysa şüphelenmek için önemli sebepler arasında sıralanıyor. Kilometresi düşürülmüş araç kapsamlı revizyona girmiş olabilir, dikkat edin Diğer yandan kilometre düşüren bazı dolandırıcıların direksiyon ve koltukları yeniden kaplatarak, aşınmaları gizleyebildiğinin altını çizen Pilot Garage yetkilileri TRAMER sorgulaması yapılması gerektiğini dile getiriyorlar. Doğru kilometre bilgisine ulaşmak için en iyi yöntem araç beynine erişmek Kozmetik hususlar dışında motor sesini dinlemenin de faydalı olduğunu belirten uzmanlar yüksek kilometreli bir araçta motorun düzensiz çalışabileceğini, yatak, supap sesi duyulabileceğini ve egzozdan duman atabileceğini de ekliyor.
Hapis cezası var
Kilometre sayacı, ABS beyni gibi noktalardan kilometrenin düşürüldüğünü ya da doğru kilometrenin okunmasının önüne geçildiğini söyleyen yetkililer birçok oto ekspertiz noktasında kullanılan OBD cihazlarının yetersiz diyagnoz testi yaptığını belirterek şunları vurguluyor:
“Merdiven altı ve kurumsallaşmayı tercih etmeyen oto ekspertiz noktaları, maliyetten kısmak adına kötü OBD cihazları kullanıyor, bu cihazların bazıları telefon aplikasyonlarından farksız. Biz çok kapsamlı bir şekilde ECU'yu tarayan ve doğru kilometre verilerine erişen, dünya standartlarını karşılayan diyagnoz testleri yapıyoruz. Bu sayede kilometresi düşürülmüş hiçbir araç gözümüzden kaçmıyor. Şüpheli bir durum olduğunda ECU dışında, aracın diğer güvenlik ve yardımcı sistemleri üzerindeki verileri de okuyarak gerçek kilometreye ulaşıyoruz."
Peki kilometre düşürmenin cezai yaptırımı var mı? İkinci el araç alım satımında oldukça fazla karşılaşılan kilometre düşürme hilesi, “nitelikli dolandırıcılık” olarak kabul görüyor. Kilometre düşürme işlemini gerçekleştirip bir araç satan ve bu suçla yargılananlara adli para cezası dışında, 2018 yılında alınan ve emsal teşkil eden kararla birlikte 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da veriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Otomotiv devinde büyük hayal kırıklığı! Veriler açıklandı, hisseler düştü
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
İkinci el araçlarda Güvenli Ödeme Sistemi başladı! İşte tüm detaylar
2.el araç satışında güvenli ödeme sistemi nedir, zorunlu mu? Güvenli ödeme sistemi nasıl çalışacak?
10 SORUDA İkinci el otomobil piyasasında yeni dönem: 27 Eylül'de başlıyor!