Ek vergiler yerli üretim ve yan sanayiyi büyütecek

Ek vergiler yerli üretim ve yan sanayiyi büyütecek
expand
KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

AB dışındaki ülkelerden ithal eden motosikletlere getirilen ek vergiler markaları Türkiye’de üretime yönlendiriyor

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Motosiklet Satışları 2025 yılının ilk çeyreğinde %36,1 küçülse de Nisan ayında tekrar büyüme trendine girdi. 2025 yılının ilk çeyreğinde toplam 226.466 adet motosiklet satıldı. Yıl sonunda 1 milyon adet civarında satış öngörülüyor. Son yıllarda Türkiye’de motosiklet satışlarının önemli ölçüde arttığını kaydeden MOTED (Motosiklet Endüstri Derneği) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk,şunları kaydetti:

”Son üç yılda 3 Milyondan fazla kişi motosiklet ile ilk kez tanıştı. Bu da sektörün en büyük sorunu olan yeni kullanıcıların gelmemesi sorununun önüne geçmiş oldu.Bu büyüme, sadece yerel pazarda değil, uluslararası alanda da dikkat çekti. Dünyanın önde gelen motosiklet markaları gözlerini Türkiye’ye çevirdi. Yerli üretimin ön plana çıkmasıyla birlikte birçok yabancı firma Türkiye’de yatırım yapmaya başladı. Halihazırda üretime geçen global markaların yanı sıra, yatırım planları yapan çok sayıda firma da süreci yakından takip ediyor. Türkiye’nin stratejik konumu, geniş iç pazarı ve yetişmiş iş gücü, bu yatırımların artarak devam etmesini sağlıyor.”

İthal araçlar pahalı

AB dışındaki ülkeleri kapsayan sene başında getirilen ilave vergilerin bazı ithal motosikletlerin fiyatlarını neredeyse iki katına çıkardığını belirten Öztürk,” Bu durum, yerli üreticiler için önemli bir fırsat yarattı. Türkiye’de üretim yapan firmalar, artan iç talebi karşılamak için üretim kapasitesini artırırken yeni girişimciler ve yatırımcılar da motosiklet pazarında yerli üretime yöneldi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bununla birlikte, motosiklet yan sanayisi de bu büyümeden nasibini aldı. Yerli üretimin artmasıyla birlikte, çeşitli yedek parçalar, aksesuar, lastik, güvenlik ekipmanları ve bakım ürünleri gibi alanlarda faaliyet gösteren yan sanayi şirketleri hızla gelişmekte. Türkiye artık sadece motosiklet üretiminde değil, bu araçların bakım ve destek ürünlerinde de bölgesel bir merkez haline gelme yolunda ilerliyor.Sonuç olarak, vergisel düzenlemelerin kısa vadede ithalatı zorlaştırması, uzun vadede yerli sanayinin güçlenmesine ve istihdamın artmasına katkı sağladı. Türkiye’nin motosiklet sektöründeki bu büyüme ivmesi, sürdürülebilir bir sanayi politikasıyla desteklenirse, ülke ekonomisi için önemli bir istihdam olma gücünü daha da artırabilir”diye konuştu.

3 tekerleklere ilgi

Dikkat çekici bir durum olarak motosiklet taleplerinde tüketiciler 3 tekerlekli araçlara yöneldi. Öztürk,”2025 yılında bu araçların Pazar payı %3 ten %15 e yükseldi. Bu segmente kullanıcı kitlesi yaş bakımından büyük yaşları kapsaması dışında bayan kullanıcılarında tercihi oldu.Son yıllarda Türkiye’de motosiklet satışlarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Artan yakıt fiyatları, trafik yoğunluğu ve bireysel ulaşım ihtiyacının yükselmesi, vatandaşları daha ekonomik ve pratik bir ulaşım aracı olan motosiklete yönlendirdi” dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Rakun City üretiliyor Honda hesap yapıyor

Japon Honda markası Türkiye’de yeniden imalata geçme konusunda fizibilite yapıyor. Avrupa’da sadece İtalya’da imalat apan Honda bu ülkede ADV 350,Forza,SH serisi üretiyor. Ford Otosan yatırımlarından Rakun projesi dü üretime dönüştü. Markanın fikri mülkiyet hakları Ford Otosan (Gembox), Devinno A.Ş. Altınay Elektromobilite ve Letven Capital ortaklığıyla kurulan Actio Mobilite A.Ş.’ye devredildi.

Rakun City aracının imalatı başladı. 4,5 kW (9 kW maksimum) nominal güce sahip elektrikli motosiklet, değiştirilebilir iki pili ile maksimum 150 kilometre menzile sahip olacak ve 90 km/s maksimum hıza ulaşabilecek. Actio Mobilite Pazarlama ve Ticari Lideri İlker İyicik “Rakun City, uluslararası rakiplerine benzer kaliteyi daha uygun fiyatla sunuyor. Çevre dostu yapısı ve düşük kullanım maliyetiyle Türkiye’deki motosiklet kullanıcılarına hitap edecek.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yıl sonuna kadar seri üretime geçmeyi hedefliyoruz” dedi. DoğanTrend Tayvan’lı Kymco motosiklet üretmek için TSE’den onay bekliyor. Şirketin CEO'su Kağan Dağtekin, "Kymco Türkiye olarak yedek parça depomuzu yeniledik ve yeni tesis yaptık. Kymco'nun iç denetimi şasilerimizin korozyon,titreşim ve statik kontrolleri yapıyor.Yerli tip onayı almak üsere TSE ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Amacımız hızla başlayıp yerli oranımızı artırmak." dedi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow