Yapay zekayla sıfır kaza hedefliyor

İkmal operasyonlarında çalışan akaryakıt ve LPG filosu, yapay zeka tabanlı yorgunluk algılama sistemiyle donatıldı.
Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı kaynaklı kazaların önlemede hayati bir adım olan sistem, sürücülerin yüzünü ve göz hareketlerini anlık olarak takip ve analiz ediyor.Sistem, sürücünün gözünün %75 oranında 1.5 saniye boyunca kapalı kalması durumunda yorgunluk belirtilerini algılarken, sesli ve titreşimli uyarılarla sürücülerin güvenli bir şekilde mola vermelerini sağlıyor ve bu sayede olası kazaları önlemeye yardımcı oluyor.
Aynı zamanda, sistemin algıladığı bu durum, cihaz servis sağlayıcısının 7/24 hizmet veren izleme ekipleri tarafından da takip edilerek sürücülerin emniyetli şekilde mola vermesi sağlanıyor.Söz konusu sistemle Shell, akaryakıt arz güvenliğini sağlayan ağır vasıtaların herhangi bir kazaya karışma riskini minimize ederek sürücülerin, yayaların ve çevrenin güvenliğini sağlıyor.
Yılda yaklaşık 30 milyon km yol katediliyor
Shell’in akaryakıt ve LPG taşıyan ağır vasıta araçları, Türkiye’de yıllık yaklaşık 30 milyon kilometre yol katediyor ve şirket bu süreçte yol güvenliğini en üst seviyede tutmak için çeşitli tedbirler alıyor. 2022 yılında pilot olarak başlatılan sistem, 2024 Eylül itibarıyla tüm filoda aktif hale getirilerek, kritik kazasız ikmaller sürdürüldü.Yol Emniyeti konusunu her zaman operasyonları kazasız sürdürmek anlamında oluşturulan “Hedef Sıfır” vizyonuyla ele aldıklarını belirten ve Shell’in Türkiye’de yıllardır can kayıplı bir kaza yaşamadığını paylaşan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem konuya ilişkin şunları kaydetti:
“Operasyonlarımızı sürdürdüğümüz 90 civarında ülkede farklı yol, iklim ve trafik şartlarında kazasız operasyon anlamında çok büyük bilgi ve tecrübe birikimimiz var. Bu birikimlerin de katkısıyla Türkiye’de emniyet performansımız ile tüm operasyonlarımızda örnek bir başarıya imza attık. “Hedef Sıfır” vizyonumuzla son 15 yılda yaklaşık 400 milyon kilometre yol katederek can kayıplı bir kaza yaşamamayı başardık. 2024 Eylül ayı itibariyle de istasyonlarımıza yakıt ikmali yaptığımız ağır vasıta filomuzun tamamında “Yorgunluk ve Dikkat Dağınıklığı Algılama Sistemi”ni devreye aldık. Böylece kritik kazasızlıktaki ilerleyişimizi teknolojiyle güçlendirdik."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD’den Vergi Hamlesi! Otomotivde Fırtına Kapıda, Türkiye’de Kasko Fiyatları Ne Olacak?
Otomotiv Pazarı Şaha Kalktı! Satışlar Neden Arttı?
Mart Ayında Otomotiv Pazarı Uçuşa Geçti: Fiyat Endişesi Talebi Şişirdi
Trump'ın Gümrük Vergisi Otomotiv Sektörünü Alt Üst Etti: Zamlar ve Üretim Değişiklikleri Kapıda
Yedek Parça Fiyatları İkiye Katlandı: Kaskosuz Araç Kullanmak Büyük Risk!