hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Feraiz Nedir? Feraiz Hukuku Ne Demek, Nasıl Hesaplanır?

    Feraiz Nedir Feraiz Hukuku Ne Demek, Nasıl Hesaplanır
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Fariza kelimesinin çoğulu olarak öne çıkan feraiz sözcüğü, aynı zamanda farz kökünden türemiştir. Bu kapsamda bir şeyi takdir etmek, açıklamak ya da kesinleştirmek gibi anlamlar üzerinden ele alınır. Bu kapsamda farz ile fariza sözcükleri ise ‘takdir veya tayin edilmiş şey, belirlenmiş pay’ olarak ifade edilir. Bu durum daha çok kelimeler üzerinden ele alınır ve yeri doldurulamaz güzellikleri ifade eder. Özellikle de İslamiyet üzerinden İslam Hukuku konusunda taşıdığı anlam ile ön plana çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Feraiz Nedir?

    Bir şeyi belirlemek ya da takdir etmek ile birlikte açıklama ya da kesinleştirmek gibi birçok anlam üzerinden feraiz sözcüğü öne çıkar.

    Arapçadan yerleşmiş olan bu kelime, aynı zamanda köklü bir sözcüktür. Farıza kelimesinin çoğulu şeklinde ifade edilmesinin yanı sıra, takdir veya tayin edilmiş şey, belirlenmiş olan pay biçiminde ele alınmaktadır.

    Herhangi bir durum, olay veya kelime bazında emsalsiz ya da yeri doldurulamaz kelimeler biçiminde ön plana çıkar. Taşımış olduğu anlamı ile beraber İslami hukukta ele alınır ve değerlendirilir.

    Feraiz Hukuku Ne Demek?

    İslam Hukuku üzerinden feraiz şiirler kapsamında ele alınır. Şiir ya da nesirde güzel, yeri doldurulamaz ve emsalsiz kelimeleri ifade etmektedir. Özellikle de kur'an-ı Kerim başta olmak üzere hadislerde ya da Arap şiirlerinde çok fazla karşılaşılan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Aynı zamanda feraiz İslam hukukunun mirası üzerinden ele alınır.

    Kişilerin öldükten sonra geriye bırakmış oldukları mirasın, genel olarak paylaştırılmasını düzenleyen kurallar bütünüdür. Genel omurgası Kur'an ve Sünnet üzerine kurulur Geri kalan detaylar ise İcma ile birlikte içtihat tarafından ele alınmak suretiyle değerlendirilir. Bu sebepten dolayı miras üzerinden İslam hukukunda feraiz büyük önem taşımaktadır.

    Feraiz Nasıl Hesaplanır?

    Feraiz üzerinden hesaplama daha çok Miras Hukuku kapsamında İslam hukuku ile ele alınır. Bu bağlantı bir erkek öldüğü zaman mirası ailesi ve çocukları üzerinde paylaşılır. Bu durumda kızları, oğulları, annesi, babası, Erkek kardeşi, kız kardeşi ve eş ya da eşleri süreç içerisinde yer alır.

    Bunların sayısına bağlı olarak matematiksel bir hesaplama yapılır. Genel çerçevede bu matematiksel hesaplama yapabilmek için günümüze internette programlar bulunmaktadır. Bu akrabaların sayısı yazılmak suretiyle feraiz üzerinden İslam Hukuku kapsamında miras hesaplaması yapılır.

    İslam Hukukunda Feraizin Önemi Nedir?

    Adaletli bir şekilde mirasın dağıtımının yapılabilmesi için İslam hukukunda feraiz büyük öneme sahiptir. Matematiksel hesaplama ile birlikte ele alınan miras eşit oranda ve doğru şekilde, hakkaniyetli biçimde dağıtılır. Aynı zamanda İslam Hukuku kapsamında pek çok farklı alanda da yine eşitlik ve adaleti sağladığını söylemek mümkündür.

    Kelime anlamı üzerinden de yine Arapçada günlük yaşamda çok fazla kullanılan bir sözcük olduğunu ifade etmek gerekir. Ancak Türkçede günlük yaşamda kullanılan bir sözcük olmadığını yine söylemek mümkündür.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA