hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gökyüzü ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de Gökyüzü Hakkındaki Tüm Ayetler...

    Gökyüzü ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Gökyüzü Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand

    Kuran'ı Kerim'de gökyüzü kelimesinin yerine sema kullanılır. Sema, hem Allah'ın kudretini ve ilmini hem de kafirlere inen azabı bildirmek için birçok ayette geçer. Bununla birlikte meleklerin yılın belli başlı dönemlerinde, örneğin Kadir Gecesinde yeryüzüne indiği bildirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuran'da yer alan Esma-i Hüsna'daki birçok isim de gökyüzü ile ilgilidir. Örneğin Allah'ın Malik ismi, yerdeki ve gökteki her şeyin sahibi anlamına gelir. 

    Gökyüzü İle İlgili Ayetler ve Mealleri

    1- Al-i İmran Suresi - 5 

    İnne İlahe La Yefha Aleyhi Şey'un Fi Erdi ve La Fi Semai 

    Hiç kuşkusuz yerde ve gökte olan hiçbir şey Allah için gizli kalmaz. 

    Allah Habir'dir. Yerde ve gökte ne oluyorsa, hepsinden haberdardır. O geçmişte olan ve gelecekte olacak şeylerin hepsini bilir. Onun ilmi tüm kainatı çepeçevre kuşatmıştır. Allah Basir'dir. O her şeyi görür. Allah Semi'dir, her şeyi duyandır. O kullarının kendi aralarında fısıldaştıklarını da kalbinin içinden geçenleri de duyar ve bilir. 

    Herhangi bir şeyin Allah'tan gizli kalmasını düşünmek, ona kusur atfetmek olur. Bu ise küfürdür. 

    2- Al-i İmran Suresi - 109 

    Velillahi Ma Fi Semavati ve Ma Fil Erdi Ve İlallahi Turceul Umuru 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yerde ve gökyüzünde olan her şey Allah'ındır (Kuşkusuz Allah mülk sahibidir.) ve dünyada olup biten her şey ona döndürülür. 

    İslam inancına ve diğer semavi dinlere göre insanlar öldükten sonra tekrar diriltilecek ve kıyamet gününde Allah'ın huzurunda toplanacaktır. Al-i İmran Suresinin 109. ayetinde "bütün işler ona döndürülecektir." cümlesi ile kastedilen budur. Dünyada yapılan tüm iyilikler ödüllendirilecek ve yapılan hiçbir kötülük cezasız kalmayacaktır. 

    Gökyüzü ile İlgili Ayetler ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Gökyüzü Hakkındaki Tüm Ayetler...Kuran-ı Kerim'de Gökyüzü Hakkındaki Tüm Ayetler

    1- Rad Suresi - 15 

    Gökte ve yerde olan her şey, istese de istemese de Allah'a secde eder. 

    Doğa kanunlarına Sünnetullah ve Adetullah denir. Yağmurun yağması, kıştan sonra ilkbahar ve yaz mevsiminin gelmesi ve buna benzer tüm doğa yasaları Allah'ın hükmüdür. İslam literatüründe doğadaki her şeyin belli bir kural ve düzene uygun hareket etmesi, kainattaki her şeyin Allah'ın hükmüne göre hareket etmesi anlamına gelir. Rad Suresinde ise bu "secde etmek" şeklinde nitelendirilmiştir. 

    2- Hicr Suresi - 85 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biz göktekileri, yerdekileri ve ikisinin arasındaki şeyleri belli bir amaç doğrultusunda yarattık. 

    Ayette bahsedilen amaç, insanın kulluk bilincine varması ve buna göre davranmasıdır. Zira başka bir ayette de Allah-u Teala insanları ve cinleri sadece kendisine kulluk etmesi için yarattığını söyler.

    Kaynak: Makalenet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow