hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İmsakiye 2020: İl il 26 Nisan akşam ezanı iftar ve imsak (sahur) saati

    İmsakiye 2020: İl il 26 Nisan akşam ezanı iftar ve imsak (sahur) saati
    expand

    Ramazan ayı heyecanı sevinci devam ediyor. Yurdun dört bir yanında oruç için niyet edenler 26 Nisan akşam ezanı saati ve iftar saatlerini merak edip araştırıyor. Merak edilen saatler Diyanet İşleri Başkanlığı namaz saatleri sayfası referans alınarak CNN TÜRK imsakiye 2020 sayfasında derlendi. İşte, 81 il ile birlikte Ankara, İzmir ve İstanbul 26 Nisan iftar saati yani akşam ezanı saati ve imsak – sahur vakitlerinin yer aldığı CNN TÜRK imsakiye 2020 sayfası…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmsakiye 2020 CNN TÜRK Ramazan sayfası üzerinden yayınlandı. Bugün oruç için sahura kalkıp niyet edenler 26 Nisan akşam ezanı saati yani iftar saatini araştırıyor. CNN TÜRK imsakiye 2020 sayfası üzerinden imsak sahur vakti ve iftar saati yani akşam ezanı saati takip edilebiliyor. Peki, 26 Nisan iftar saati yani akşam ezanı saati kaç? Bu gece sahura saat kaçta kalkılacak? İşte, merak edilen saatlerin yer aldığı CNN TÜRK imsakiye 2020 sayfası…

    İMSAK NEDİR?

    Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

    Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

    Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

    İFTAR NEDİR?

    Sözlükte fatr “yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek”, bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra “orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak” gibi mânalara gelir. Kur’an’da fatr kökünün çeşitli türevleri kullanılmakla ve ayrıca oruçtan ve oruç tutmamayı haklı kılan bazı mazeretlerden söz edilmekle birlikte (el-Bakara 2/184-185, 187) kelime olarak iftar ve fıtr geçmez. Hadislerde ve sahâbe sözlerinde ise oruç ibadetiyle ilgili birçok ayrıntılı hüküm belirtilirken bu iki kelimenin yukarıdaki anlamlarda yaygın bir kullanıma sahip olduğu görülür. Bu mânaların her birinde iradî olarak oruca aykırı bir davranışta bulunma söz konusu olduğundan iftar âdeta imsak ve savm kelimelerinin karşıt anlamlısı gibi yer almıştır. Fıkıh literatüründe iftar kelimesi, sözlük anlamıyla bağlantılı olarak ister oruç açma isterse bozma ve oruç tutmama şeklinde olsun “oruca aykırı bir davranışta bulunma” mânasında kullanılmakla birlikte, bunlar arasında “oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması” mânasının daha belirgin olduğu ve kelimenin bu yönde terim anlamı kazandığı söylenebilir. Nitekim Türkçe’de de iftar “orucu açma” mânasına gelir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow