hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtikaf ne demek? İtikaf ne zaman, nasıl yapılır Diyanet? İtikaf ibadetine nasıl niyet edilir? Evde itikaf yapılır mı, kaç gün?

    İtikaf ne demek İtikaf ne zaman, nasıl yapılır Diyanet İtikaf ibadetine nasıl niyet edilir Evde itikaf yapılır mı, kaç gün
    expand

    Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala mübarek Ramazan ayı ibadetleri arasında sayılan itikaf ibadeti ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Ramazan ibadetlerini tamamlamak isteyen Müslümanlar itikaf ibadetine dair detayları merak ediyor. Peki, İtikaf ne demek? İtikaf ne zaman, nasıl yapılır Diyanet? İtikaf ibadetine nasıl niyet edilir? Evde itikaf yapılır mı? İşte konuyla ilgili tüm detaylar..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan ayı ibadetleri arasında yer alan itikaf ibadeti ile ilgili bilgiler yoğun ilgi görmeye başladı. Bir mescitte ibadet niyetiyle belli kurallara uyup dış dünyayla ilişkileri asgari düzeye indirerek kişinin kendisiyle baş başa kaldığı itikaf günleri, bugün başlıyor. Kısaca günahlardan tövbe etmek adına yapılan ve Allaha yakın olma insancına dayalı olan itikaf ibadetine dair detaylar haberimizde..

    İTİKAF NE DEMEK?

    Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.

    İTİKAF NASIL YAPILIR?

    İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İTİKAF NE ZAMAN YAPILIR?

    Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır (Buhârî, İtikâf, 1; Müslim, İtikâf, 1-5; Ebû Dâvûd, Ramazân, 3; Savm, 77).

    Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adap içinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen "itikaf", ramazanın son 10 gününde yapılıyor. İtikaf, modern hayatın yoğunluğunda nefis terbiyesi ve ibadetine yeteri kadar zaman ayıramayan Müslümanlar için ramazanın ayrılmaz bir parçası.

    İtikaf ne demek İtikaf ne zaman, nasıl yapılır Diyanet İtikaf ibadetine nasıl niyet edilir Evde itikaf yapılır mı, kaç gün

    İTİKAF İBADETİ KAÇ GÜN YAPILIR?

    Nafile olan itikâfın en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan fazlası olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 290).

    İTİKAF İBADETİ EVDE YAPILIR MI?

    Camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291). Şâfiî mezhebine göre ise, mescid dışında itikâf caiz değildir. Kadın, kocasından izin alarak mescitte itikâf yapar. Zira Hz. Peygamberin (s.a.s.) eşlerinin mescidde itikâfa girdikleri rivayet edilmiştir (Müslim, İtikâf, 6). Bu mezhebe göre itikâf sırasında oruçlu bulunmak da şart değildir (Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 350; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 658-662).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl Covid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikaf, bu ramazanda il ve ilçelerdeki mülki amirliğin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirlediği camilerde yapılabilecek. İtikaf ibadetinde asıl olanın camilerde yapılması olmakla birlikte salgın ve benzeri mücbir sebepler olması durumunda evlerin mescit olarak kullanılan bir odasında ibadet şartlarının gözetilerek yapılabileceği tavsiye ediliyor.

    DİYANET BİLGİLERİNE GÖRE İTİKAF NEDİR?

    Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 291-293).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow