hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Misvak Orucu Bozar Mı? Diyanet'in Açıklaması... Oruçluyken Misvak Kullanılır Mı?

    Misvak Orucu Bozar Mı Diyanetin Açıklaması... Oruçluyken Misvak Kullanılır Mı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İnsanlar bazı zamanlarda bilinçli olarak aç kalmayı tercih eder. Bu tercih bazen zayıflamak için rejim yapmak bazen de dini inanış gereği oruç tutmak için olmaktadır. Dinimizde Kuran-ı Kerim’de belirtilen zamanlara göre ya da kişisel verilen kararlarda Müslümanlar tarafından oruç tutulur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oruç tutmak bireylerin, Allah rızası için kötü alışkanlıklardan ya da yiyecek ve içecekten kendini alıkoymasıdır. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır. Oruçluyken misvak kullanmak da en çok merak edilen konulardandır. Günümüzde diş fırçaları ağız temizliğinde kullanılsa da misvak kullanmayı sevenlerde oldukça fazladır.

     Misvak Kullanmak Orucu Bozar mı?

     Oruç, ülkemizde daha çok Ramazan ayında ya da üç aylarda tutulmaktadır. Bireysel olarak tutulmamış oruçlarda değişik zamanlarda kişiler tarafından tutulabilmektedir. Ramazan ayında kişilerin aklına takılan sorulardan birisi de misvak kullanmanın orucu bozup bozmayacağıdır. Misvak; diş etlerini koruması, diş macunlarındaki zararlı maddeleri içermemesi, ph derecesinin ağız yapısına uygun olması, ağız kokusunu yok etmesi, baş ağrısına iyi gelmesi gibi nedenlerle kullanılabilmektedir.

     Misvak kullanma konusunda Din adamlarının ortak kanaati orucu bozmadığıdır. Ancak misvak kullanımı sırasında diş eti kanaması olabilme ihtimali ile orucun tehlikeye girebileceği bu nedenle dikkatli olmakta fayda olduğu söylenmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Mezheplere göre misvak kullanımı konusunda farklı düşünceler olabilmektedir. Ancak âlimlere göre tutulan orucu tehlikeye atmamak adına misvak kullanımının ertelenmesinin daha uygun olduğu söylenmektedir.

     Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; abdest alırken misvak ile ağzı temizlemek sünnettir. Peygamber efendimizde çoğunlukla ağız temizliğinde misvak kullanırdı. Bu nedenle misvak yutulmadığı ya da dişi kanatmadığı sürece orucu bozmaz. Ancak yine de fırsat varsa iftardan sonra misvak kullanılması daha uygun olacaktır. Ayrıca orucu bozup bozmayan bu durumların dışında aklınıza takılan diğer dini konular için de Diyanetin resmi sayfasından faydalanabilirsiniz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow