hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muhaddis Nedir? Muhaddis Kime Denir, Özellikleri Nelerdir?

    Muhaddis Nedir Muhaddis Kime Denir, Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İslami bir unvan olarak öne çıkan muhaddis, hadis ilmiyle uğraşan kişi ya da kişiler üzerinden ifade edilir. Hadisleri derleyen muhaddisler, aynı zamanda kendi tespit ettikleri kriterler doğrultusunda belli bir sınıflandırma gerçekleştirirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda sözcük anlamı üzerinden de taşımış olduğu anlam doğrultusunda günlük hayatta kullanılır. Bu bağlamda haber vermek şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkündür. Arapça ile beraber aynı zamanda Türkçede yer alan ve kullanılan bir sözcük olarak ön plana çıkar.

     Muhaddis Nedir?

     Muhaddis hem İslami açıdan hem de kelime anlamı üzerinden öne çıkar. Bu bağlamda Öncelikle kelime anlamı doğrultusunda bakıldığında haber vermek şeklinde tabir edildiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda hadis rivayet etmek şeklinde İslami açıdan da önemli bir yere sahiptir. Diğer yandan muhaddis İslami bir unvandır.

     Hadis ilmiyle uğraşan kişilerin hadisleri derlemesi ile beraber bunları Kendi tespit ettiği kriterler eşliğinde sınıflandırması biçiminde ele alınır. Böylece yapılan bu sınıflandırma ile beraber hadisler çok daha anlaşılır şekilde ele alınmakta ve okunmaktadır. O yüzden bu hadislerin görevi İslami açıdan büyük bir öneme sahiptir.

     Muhaddis Kime Denir?

     Hadisleri derleyen ve onları kendi tespit ettiği kriterlere bağlı şekilde sınıflayan kişiler muhaddis olarak bilinmektedir. Bu bağlamda İslami açıdan ele alınan ve değerlendirilen bir unvan olduğunu ifade etmek mümkün. Diğer yandan hadis rivayet etmek ya da haber vermek gibi Arapça üzerinden de kullanılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Taşımış olduğu bu anlam doğrultusunda farklı hadisleri okuyarak, derleyerek daha anlaşılır şekilde okunmasına imkan tanımaktadır. Ayrıca hadislerin metinlerini ezbere bilen kişiler olarak da öne çıkan muhaddisler, bu konuda güvenilir insanlardır ve hadisler üzerinden görüşleri ele alınır. Doğru ve etkili şekilde çevirmek suretiyle hadislerin anlamını okunur ve anlaşılır hale getirirler.

     Muhaddis Özellikleri Nelerdir?

     Taşımış olduğu özellikleri ile beraber muhaddis İslami açıdan önemli bir yer tutar.

     - Öncelikle İslami bir unvan olarak ifade edilir.

     - Hadisleri ele almak suretiyle derleyen kişiler olarak öne çıkar.

     - Hadisleri kendi tespit ettikleri kriterler doğrultusunda ele alırlar ve bunları sınıflandırırlar.

     - Hadisleri okunması için daha etkili hale getirirler.

     - Hadislerin metinlerine ezbere olarak bilirler.

     - Bu konuda güvenilir ve danışılır kişiler olarak ifade edilirler.

     Öne çıkan bu gibi özellikleri ile beraber muhaddisler İslami konuda büyük öneme sahip kişi ya da kişilerdir. Bununla beraber sözcük anlamı doğrultusunda haber vermek veya hadis rivayet etmek gibi anlamlar doğrusunda öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Muhaddis Nasıl Olunur?

     Muhaddisler yüz bin hadisleri senetleriyle ve metinler ile ezberlemiş olan kişilerdir. Aynı zamanda hafız olarak bilinirler. Hüccet üç yüz bin hadisi bu şekilde bilen kişiler muhaddis olarak ifade edilir. Tabii aynı zamanda hadisler üzerinden belli bir deneyim ve tecrübeye sahip olan kişiler olarak da ön plana çıkarlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow