hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Naat Nedir? Naat Neye İyi Gelir, Özellikleri Nelerdir?

    Naat Nedir Naat Neye İyi Gelir, Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hz. Muhammed'i övmek ya da niteliklerini arttırmak için yazılmış olan şiir Naat olarak ifade edilir. Aynı zamanda Arapça üzerinden kelime anlamı ile birlikte kullanılır. Bu doğrultuda günlük yaşamda ‘övmek ya da methetmek’ gibi anlamlara sahip olarak öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu şiirlerin yazılması ile beraber aynı zamanda dini törenlerde, camilerde ya da birçok farklı alanda okunur. Örneğin Arif Nihat Asya'nın doğrudan ‘naat’ ismiyle öne çıkan şiiri buna verilecek örnekleri içerisinde gelir. Geçmişten günümüze ulaşmış ve peygamber efendimize öven bu konuda birçok farklı şiir olduğunu söylemek mümkün.

     Naat Nedir?

     İslamiyet üzerinden önemli bir yere sahip olan Naat kısaca bir şiir olarak ifade edilir. Bu kapsamda Hz. Muhammed'in övmek ile beraber niteliklerini yükseltmek amaçlı ele alınmış bir şiirdir. Bu durum tarihi açıdan da ele alınır ve Hz. Muhammed'in yaptıkları üzerinden onun başarısı ve iyiliği ile ahlakından söz edilir.

     Onu nitelikleri, göstermiş olduğu gücü ve daha pek çok olumlu yanı üzerinden şiirler yazılır. Yüzyıllar boyunca bu konuda pek çok farklı şiirin ele alındığını söylemek mümkün. İşte bu şiirler Arapçada ve İslamiyet üzerinden Naat olarak bilinmektedir. Her biri naat aynı zamanda Hz. Muhammed'in farklı özelliklerini ele alarak olumlu yönde ifade eder.

     Naat Neye İyi Gelir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Naat, yani bu tür şeyleri hem okumak hem de yazmak Hz. Muhammed'i anmak şeklinde ele alınır. Bu da Müslümanlar açısından Peygamberi anmak şeklinde güzel bir duygu uyandırır. Aynı zamanda bu şekilde Hz. Muhammed'i anmak onun ümmetine yaptığı fedakarlıkları hatırlamak olarak değerlendirilir. Bununla beraber müminin kalbine ferahlık getirir.

     Her Müslüman kendini iyi ve huzurlu hisseder. Olumlu yönde duygusal açıdan kişinin pek çok yarar sağlayacak bir etki oluşturur. Bu sebepten dolayı Hz. Muhammed adına yazılmış birçok farklı Naat, değişik yerlerde ve farklı zamanlarda okunur. Hem topluluk içerisinde hem de bireysel açıdan okuma şansı vermektedir.

     Naat Özellikleri Nelerdir?

     Birçok farklı özelliği ile beraber Naat İslami açıdan Hz. Muhammed'i övme noktasında en önemli şiirler içerisinde gelir.

     - Hem divanların hem de Mesnevi türündeki kitapların ilk sayfalarında yer alır.

     - Hz. Muhammed'in üstün vasıflarından bahsedilir.

     - Bazı divan şairlerinin önemli eserleri bulunur.

     - Bazı naatlarda hadislerden ya da ayetlerden alıntılar kullanılır.

     - Hz. Muhammed'e övgüler sağlayan ve onun niteliklerini ortaya çıkaran bir yapı oluşturur.

     Bu ve benzeri pek çok farklı özelliği ile birlikte Naat İslami açıdan büyük öneme sahiptir.

     Naat Nerede Kullanılır?

     Özellikle dini açıdan birçok farklı topluluk içerisinde kullanılır. Böylece Hz. Muhammed'in vasıfları, nitelikleri ve aynı zamanda özellikleri anlatılmış olur. Bu kapsamda Kur'an kursları, camiler, bireysel ya da daha pek çok yerde değerlendirilmektedir. Bu sebepten dolayı İslami açıdan büyük öneme sahip şiir türleri içerisinde gelmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow