hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ölüm İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Ölüm İle İlgili Sözleri...

    Ölüm İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Ölüm İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hz. Muhammed'in sözleri hadis, davranışları ise sünnet olarak nitelendirilir. Peygamber efendimizin, yaşadığı çağdan günümüze kadar aktarılan sözlerin tamamı, insanlığı ilgilendiren evrensel mesajlardır. Söz konusu hadislerden bazıları ölümle ilgilidir çünkü Al-i İmran Suresi'nin 185. ayetinde de belirtildiği üzere "her nefis ölümü tadacaktır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ölüm İle İlgili Hadisler 

     1- Vaiz olarak ölüm yeter. 

     Vaiz, vaaz veren, insanları gelecekleri ve akıbetleri konusunda uyaran kişi demektir. Hz. Muhammed, ölümün başlı başına bir vaiz, yani uyarıcı olduğunu söylemiştir. Her gün, dünyada binlerce insan ölmektedir. Bu ise ölümün kaçınılmaz olduğunu gösterir. Nisa Suresi'nin 78. ve 79. ayetlerinde de ölümün, en güvenli kalelere saklansa bile insanı gelip bulacağı bildirilmiştir. Bu nedenle mümin kullar, ölüm gerçeğini kabul ederek yaşamlarını sürdürürler. 

     2- Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış. 

     Müslümanlar için her şeyin dengeli olması son derece mühimdir. Bu dünya bir imtihan yeri olduğu için, ahiret kadar olmasa da büyük bir öneme sahiptir. Bunun dengesini tutturanlar hem dünya hem de ahiret için çalışırlar. Bu, mal ve para biriktirmek değil, geleceğini güvence altına almak demektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Zaten İslam'da da müminlerin ihtiyaçlarını karşılamalarına ve geleceklerini garanti altına almalarına yetecek kadar birikim yapmalarına izin verilmiştir. Buna karşın, iman sahipleri asıl mühim olanın, içinde sonsuza kadar kalacakları ahiret olduğunu bilirler ve yaşamlarını buna göre düzenlerler. 

     Peygamber Efendimizin Ölüm İle İlgili Sözleri 

     1- İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar. 

     Özellikle tasavvufta, bu dünyanın bir rüya alemi ve hayal olduğu sıklıkla bildirilir. Hakikatin tecellisi ise ahirette vuku bulacaktır. Çünkü fani olan her şey, bir gün sona ereceği için gerçeği yansıtmaz. Gerçek olan, sonsuza kadar sürecek olandır. Bu dünya yanılsamalardan ibarettir. İnsan, hiçbir şeye sahip olmadığı gibi, ne zaman öleceğini bile bilmekten acizdir. Bu nedenle, ancak ölüp yeniden dirildikten sonra hakikate erişmek mümkündür. 

     2- Mutu Kable En Temutu / Ölmeden önce ölünüz. 

     Tasavvuf ehli olan dervişlerin, yaşam felsefelerinin temelini oluşturan bu hadiste, kastedilen nefsin öldürülmesi gerektiğidir. Nefsin, dünyevi şeylere olan arzusu hiçbir zaman bitmez ve artarak devam eder. Eğer, insan nefsini dizginleyemezse bunun önünü alamaz ve sadece dünya için yaşamaya başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu da ahireti unutmasına neden olur. Ölmeden önce ölmek, nefsin, dünyevi ve şeytani arzularından sıyrılmak ve sadece Allah aşkı ile ahireti özlemek demektir. Bunu başaran kullar, önce fenafillah sonra bekabillah mertebesine erişirler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow