hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rüyalanmak orucu bozar mı 2024? Uyurken ihtilam olunca oruç bozulur mu?

    Rüyalanmak orucu bozar mı 2024 Uyurken ihtilam olunca oruç bozulur mu
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ramazan ayında karşılaşılan durumlardan biri de bilinç dışı şekilde uykuda rüyalanmak olabiliyor. Kişi bilinç dışı olsa da uykuda ihtilam olması kafalarda soru işareti yaratıyor. Peki, rüyalanmak orucu bozar mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oruç tutan kimseler Ramazan ayında imsak sonrası uykularında dönem dönem rüyalanma olayı ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu durumda oruçlarına devam edip etmeme konusunda kararsız kalan kişiler Diyanet’in konuya ilişkin görüşünü araştırıyor. Peki, uyurken ihtilam olunca oruç bozulur mu?

    RÜYALANMAK ORUCU BOZAR MI?

    Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ- TARMER) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem, Ramazan ayıyla ilgili en çok merak edilen soruları cnnturk.com okurları için cevapladı.

    Yeprem’in açıklamasında yer alan bilgilere göre uyurken ihtilam olunca oruç bozulmaz.

    Diyanet’e göreyse Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow