hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merak edildi: Sabah uyanınca niyet edilir mi, kabul olur mu? Sabah oruca saat kaçta niyet edilir? Sahura kalkamayınca gece niyet etmeyi unutunca sabah niyet edilir mi?

    Merak edildi: Sabah uyanınca niyet edilir mi, kabul olur mu Sabah oruca saat kaçta niyet edilir Sahura kalkamayınca gece niyet etmeyi unutunca sabah niyet edilir mi
    expand

    Oruca niyet etmek konusu merak edilenler arasında yer alıyor. İnsanlar bazı zamanlarda bilinçli olarak aç kalmayı tercih eder. Bu tercih bazen zayıflamak için rejim yapmak, bazen de dini inanış gereği oruç tutmak için olabilir. Dinimizde Kuran-ı Kerim’de belirtilen zamanlara göre ya da kişisel verilen kararlarda Müslümanlar tarafından oruç tutulur. Peki ama sahura kalkmayı unutunca uyanır uyanmaz niyet edilebilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En son saat kaça kadar oruç için niyet edilir? sorusu gündemde... Oruç tutmak bireylerin, Allah rızası için kötü alışkanlıklardan ya da yiyecek ve içecekten kendini alıkoymasıdır. Oruç tutmak İslam dini açısında en önemli ibadet şekillerinden bir tanesidir. Bu nedenle oruç tutma sırasında nelerin haram ya da oruç bozucu olduğunu bilmekte fayda vardır. Oruç için niyet etmek durumu da en çok merak edilen ve hemen her Ramazan ayında insanlar tarafından sorulan bir konudur.

    Sabah oruca niyet edilir mi?

    Oruç, ülkemizde daha çok Ramazan ayında ya da üç aylarda tutulmaktadır. Bireysel olarak tutulmamış oruçlarda değişik zamanlarda kişiler tarafından tutulabilmektedir. Oruç tutarken kişilerin aklına takılan sorulardan birisi de niyet etmenin saatinin orucu etkileyip etkilemediğidir. Sahura kalkamayan bireyler sabah uyandıklarında niyet ederek oruçlarını tutmak istemektedir. 

    “Niyet etmek oruç tutmanın şartlarından biridir. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir.''

    Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz Oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.

    Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
     


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow