hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selefi Nedir, Kime Denir? Selefilik Mezhebi Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır, Neyi Savunur?

    Selefi Nedir, Kime Denir Selefilik Mezhebi Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır, Neyi Savunur
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Selefi kelimesi Arapça bir kelime olarak ifade edilebilir. Selefi ifadesi selef kökeninden gelmektedir. Bir meslekte veya görevde kendinden önce bulunan veya yerine geçilen kimse manasına gelmekte olan, halef karşıtı anlamına gelmektedir. Seleficilik inancını benimseyen kişilere ise Selefi denildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Sözlük anlamının ise önceki nesil manasına geldiğini söylemek mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Selefi Nedir, Kime Denir?

     Selefi ifadesi ilk dönemlere mensup bilginler anlamında kullanılmaktadır. Selefi ise iman esasları konusunda ilk dönem bilginlerinin izlenmesi anlamındadır. Ehl-i sünnet topluluğunu belirtmek için kullanıldığını söylemekte mümkün olmaktadır.

     İslam tarihinde bulunduğu bilinen en eski hareketlerden birisi de Selefi gelenek olarak bilinmektedir. Kelime anlamı olarak ise selefi kelimesinin göreve önce gelene söylendiğini ifade etmekte mümkündür. 

     Selefi yerine aynı zamanda; Ashabu'l-Hadis, Ehl-i sünnet-i hassa, Ehl-i Hadis gibi isimlerle de bilinmektedir. Selefi, bir mezhep olmanın haricinde Hanbeli mezhebinin mensupları tarafından savunulan bir görüş olarak da ifade edilebilmektedir.

     Selefilik mezhebine göre ayet ve hadislerin bilim ışığında yorumlanması oldukça ağır bir şekilde eleştirilmektedir. Hadisle ilgilenen kişilerin de genel olarak Selefilik mezhebini benimsediğini söylemek mümkün olmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Selefilik Mezhebi Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır, Neyi Savunur?

     Selefilik mezhebinin özellikle yedinci hicri asırda güç kazandığını söylemek mümkün olmaktadır. Selefi mezhebi İslam tarihindeki en eski hareketlerden birisi olarak bilinmektedir. Selefilik inancında olan kişilere Selefi denilmektedir. Selefi mezhebinde bulunan kişilerin fazilet ve ilim açısından Müslümanların önderi sayılan kişilerin izinden ilerlediklerini söylemek mümkün olmaktadır. 

     Selefilik mezhebi kendisine has bir takım ilkeleri bulunan ve bunları savunan bir görüşe dayanmaktadır. Selefilik ilkeleri; takdis, takdir, acz, sükut, imsak, kef ve marifet ehline teslim olma olarak ifade edilebilir. Selef aynı zamanda önde önde olan anlamına da sahip olarak bilinmektedir.

     Selefilik mezhebi, inanç konularında akla oldukça az bir şekilde yer vermektedir. Bu dönemin en önemli ismi ise İbn Teymiyye olarak bilinmektedir. Selefilik mezhebinin en yoğun olarak Küveyt, Körfez ve Suudi Arabistan ülkelerinde yaşayan kişiler tarafından tercih edildiği ifade edilebilir. 

     Selefilik İlkeleri 

     Takdis: Allah'ın hiçbir kötü sıfatı olmadığına inanmaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Marifet ehline teslim olma: Selefilik anlayışının alimlerinin ve kurucularının söylediklerini yapmayı savunmaktadır. 

     Takdir: Tüm güzel sıfatların Allah'a ait olduğu inancıdır. 

     Kef: Kuran okurken kişinin anlaşılmayan konuları içinde tutmayı başaramaması durumunda hem zihin hem de kalp olarak farklı şeylerle meşgul olunması gerektiğini savunan bir ilkedir. 

     Acz: Kuran'da yer alan tüm sırların insan tarafından anlaşılamayacağı ve insanın buna gücünün yetmeyeceği konusundaki acziyetini kabul etmesi anlamına gelmektedir. 

     İmsak: Sükut ilkesiyle benzerlik göstermekte olan bir ilkedir. Anlaşılmayan bir konu olması durumunda insanın bunu içinde tutması gerektiğine dair bir görüştür. 

     Sükut: Kuran'da anlaşılmayan yerlerin bulunması durumunda kişinin bu soruları başkasına yönelterek kafasını karıştırmaması gerektiği hatta konu açıldığında konunun kapatılması gerektiğini savunan bir görüştür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow