hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sırasıyla bayram namazı kılınışı, Bayram namazı kaç rekat? Diyanet bayram namazı farz mı? Bayram namazına nasıl niyet edilir?

    Sırasıyla bayram namazı kılınışı, Bayram namazı kaç rekat Diyanet bayram namazı farz mı Bayram namazına nasıl niyet edilir
    expand

    Müslüman dünyasının heyecanla beklediği Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kaldı. 11 ayın sultanı Ramazan bayramında 'bayram namazının kılınışı' merak ediliyor. Birçok Müslüman Ramazan ayında oruç ibadetlerini getirdi ve bayramı namaz ile karşılıyor. Peki ama bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyanet’e göre bayram namazına nasıl niyet edilir? Sorusu gündemde… Bayram namazının kılınışına ve farzlarına dair bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. "Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır"(1) mealindeki hadise dayanarak Ramazan ve Kurban bayramları bayram namazlarının kılınmasıyla başlar. Hz. Peygamber, "Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir"(2) buyurmuştur. İşte Bayram namazına dair bilgiler...

    Ramazan Bayramım da bu manada bir gün olarak kabul etmiş ve bu bayramı Ramazan orucunun iftar günü olarak nitelendirmiştir.(3) Bu sır içindir ki, Ramazan ve Kurban Bayramlarında oruç tutmak haram kılınmıştır. Bir gün önce oruç bozmak haramken, bir gün sonra oruç tutmanın haram olması, mü'minlerin düşünce ve duygu dünyasında nimetlerin gerçek Sahibini hatırlatan en etkili bir sebeptir.

    BAYRAM NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

     

    Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    BAYRAM NAMAZI, KAÇ REKAT NASIL KILINIR?

     

    Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

     

    1. Rekat

     

    Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

     

    Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

     

    Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

     

    Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

     

    Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

     

    İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

     

    Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

     

    2. Rekat

     

    İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

     

    Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak  1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

     

    Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

     

    Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

     

    Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

     

    Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

     

     

    Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow