Kasas Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Kasas Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

Kasas Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Kasas Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)
expand

Kuranda 28. Sure olan Kasas Suresi 88 ayetten oluşmaktadır. Sure Mekke’de nazil olduğu için Mekki kategoride yer almaktadır. Sure ismini 25. ayetten almaktadır. Bu ayette geçen ‘Kasas’ kelimesi sureye ismini vermiştir. Surede Hz. Musa (as)’ın kıssası geçmektedir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 Kasas suresi Türkçe, Arapça Anlamı ve Okunuşu

 Şuara, Neml ve Kasas sureleri birbiri ardınca nazil olmuştur. Üslup, dil ve konu bakımından birbirini tamamlar vaziyettedir. Şuara suresinde Hz. Musa’nın peygamberliği kabul edişi, Firavun’un Musa’ya cevabı yer almaktadır. Kasas suresinde ise diğer ayrıntılar yer almaktadır.

 Neml suresinde de Hz. Musa’dan bahseder ancak Kasas Suresi kadar ayrıntılı bahsetmez. Kasas Suresini farklı kılan nokta Hz. Musa konusunda ayrıntıya yer vermesidir.

 Surenin konusu ve ana fikri Hz. Muhammed Aleyhisselam’ın peygamberliği ve peygamberliğe karşı oluşan şüphelerin artmıştı. Bu sure bu şüpheleri ortadan kaldırarak Hz. Muhammed Aleyhisselam’a iman etmeye çağırmaktadır. Bu amaçla Hz. Musa dönemi anlatılmaktadır. Bu kıssanın anlatılmasının amaçları şu şekildedir:

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

 Kasas Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

 1- Allah-u Teala her olayı istediği gibi yönlendirebilmektedir. Hz. Musa’yı firavunun sarayında büyütmüş ve büyüdükten sonra peygamberlik vermiştir. Daha sonra firavun ile mücadele etmesi için saraya geri göndermiştir.

 2- Peygamberlik şaşalı törenle kişilere bahşedilmez. Allah istediği kişiye peygamberlik verebilir. Hz. Musa’ya yakacak için ateş ararken peygamberlik vermiştir. Tıptı Hz. Musa gibi Hz. Muhammed Aleyhisselam’a da aynı şekilde peygamberlik verilmiştir.

 3- Hz. Musa gibi zayıf birinin Allah’ın izni ile ordulara sahip firavuna galip gelmiştir. Hz. Muhammed Aleyhisselam gibi yetim bir Rasul, yine Allah’ın izni ile Mekkeli müşriklere galip gelecektir.

 4- Hz. Musa Aleyhisselama verilen mucizelerin aynısının Hz. Muhammed Aleyhisselama verilmesini isteyen Müşrikler, mucizeyi görseler de sonunda ‘sihir’ diyerek inkar edecekler.

 Hz. Musa ile Hz. Muhammed (as) arasındaki benzerlik bu surede açık bir şekilde belirtilmektedir. Rabbimiz o zaman yapılan hataların aynı şekilde Mekke müşrikleri tarafından tekrarlandığını vurgulamaktadır. Peygamber aleyhisselam ümmi bir şahsiyetti ancak ondaki vahiy binlerce yıllık birikimi oluşturuyordu. Onun bu bilgileri toplaması veya haşa yazması imkansızdı.

 

Namaz vakitlerini
CNN TÜRK uygulaması ile takip edin!

CNN TÜRK Uygulaması
Uygulamayı Aç
Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow
o-clock

SON DAKİKA