Tebyin Nedir? Hz. Muhammed'in Tebyin Görevi Ne Demek?

Tebyin, beyan kelimesinden türemiştir ve bir şeyi herkesin anlayacağı şekilde açıklamak anlamına gelir. Gizli anlamları görünür kılmak anlamına da gelen tebyin bütün peygamberlerin görevleri arasında sayılır. Peki, tam olarak tebyin nedir, ne demek?
Tebyin Nedir?
İlk başta Hz. Muhammed (SAV) olmak üzere bütün peygamberlere verilen bir görev olan tebyin bir şeyi herkesin anlayabileceği gibi anlatmak demektir. Beyan kelimesinden gelen tebyin kelimesi gizli anlamları açıklamak ve kelimeleri insanların anlayacağı şekilde anlatmak demektir. Allah'ın (cc) insanlar için tüm emir ve yasaklarını peygamberler anlaşılır hale getirmiş ve tüm insanlığa açıklamışlardır.
Bu sayede insanoğlu yaratıcısının kendisine neleri emrettiğini, neleri helal ve haram kıldığını anlamıştır. İnsanlar anlama ve anlamlandırma üzerine yaratılmış olduğundan varlıklarını anlamak isterler ve sorgularlar. Bu noktada peygamberlerin sözlerinden yararlanırlar.
Hz. Muhammed'in Tebyin Görevi Ne Demek?
Hz. Muhammed'de diğer tüm peygamberler gibi değiştirilen, dönüştürülen ve gizlenen tüm kısımları insanlara açıklama görevine sahiptir. Allah'ın (cc) yarattıklarına her şeyi beyan etmesi için gönderdiği son peygamberi Hz. Muhammed'dir (SAV) ve onun elçisi olarak görev yapmıştır.
Allah (cc) elçilerine emirlerini, helal kıldıklarını, haram kıldıklarını ve buyruklarını söylemiş, peygamberlerinden bunları insanlara tebyin etmesini istemiştir. Tebyin, peygamberlerin insanoğluna iletilmesi gerekenleri iletmek ve açıklamak anlamına gelir.
Allah (cc) farklı dönemlerde insanoğlu üzerine farklı mesajlar iletmiş ve bunu da peygamberlerinden istemiştir. Allah'ın (cc) peygamberleri insanlara beyanları iletmiş ve onların anlayabileceği şekilde her şeyi aktarmışlardır.
Tebyin Görevi Nedir, Ne Anlama Gelir?
Allah Teala, En'an suresinin 65 ayetinde 'anlasınlar ve sapmış oldukları kötü yollardan dönsünler diye tüm ayetlerimizi bir bir açıklıyoruz' buyurmuştur. Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin kelimesi herkesin anlayacağı şekilde açıklama getirmek demektir.
Peygamberlerin Allah'ın (cc) yasak ve emirlerini açıklamalarına da tebyin adı verilir. Dinin temelini oluşturan tebyin Allah'ın (cc) tüm emirlerini ve yasaklarını insanlara açıklamak ve aktarmak anlamına gelir. Hz. Muhammed (SAV) peygamberliğini ilan etmesinden sonra kendisine nazil olan bütün vahiyleri tek tek açıklamıştır.
Bazı ayetlerde hem zahiri hem de batıni anlamlar olduğu için bunlar tekrar tekrar okumuştur ve detaylı bir şekilde insanlara aktarmıştır. Hz. Muhammed (SAV) tebyin görenini başarılı bir şekilde tamamlamış ve İslamiyet'in kısa bir süre içinde bütün dünyaya yayılmasını sağlamıştır.
Tebyin Dini Olarak Ne Demektir?
Hz. Peygamber'in (SAV) kendisine gelen vahiyleri insanlara açıklamasına tebyin adı verilmektedir. Tebyin, kelime manasına bakıldığında açıklamak, gerçeği ortaya koymak, beyan etmek ve izah etmek anlamlarına gelir. Bütün peygamberler sözleri ve davranışları ile bunu yerine getirmiş ve insanlara Allah'ın (cc) ilettiklerini anlatmışlardır.
İnsanlar yaradılış olarak kendilerini anlama eğilimindedir ve sorgularlar. Bu nedenle Allah (cc) onlara peygamberlerini göndermiştir, emir ve buyruklarını insanlara iletmesini istemiştir. Peygamberler kendilerine gelen vahiyleri insanlara açıklarlar ve dini olarak da buna tebyin denir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bugün Kadir Gecesi Mi? Kadir Gecesi'nin Anlam ve Önemi Nedir? İşte Kadir Gecesi'nin Fazileti
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu?
İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ 2025 | İstanbul, Ankara, İzmir'de iftar saat kaçta? Diyanet il il sahur ve imsak vakitleri!
MUKABELE NE ZAMAN BAŞLIYOR? Mukabele saat kaçta, hangi kanalda? Ramazan mukabelesi detayları!
RESİMLİ RAMAZAN AYI MESAJLARI 2025! Dualı, ayetli, hadisli, 'Hayırlı Ramazanlar' sözlü, resimli Ramazan mesajları!