hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 Ay Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

    4 Ay Aşısı Nedir En Geç Ne Zaman Yapılmalı Yan Etkileri Var Mı
    expand

    Her bebeğin kendine özgü gelişim evrelerini; farklı yaşama durumları mevcuttur. Bebeklerin genel anlamda ortak gelişim seyirleri olsa da her bebek, her dönem aynı şeyleri yapamayabilir. Kişiler doktorları ile görüştükten sonra bebekleri ile ilgili durumları daha net öğrenebilir. Yeni anne baba olan kişiler bebekleri ile birlikte yeni bir döneme girdiklerini farkındadır. Her bebeğin zaman zaman aşı olması gerekir. 4. Ayına gelen bebekler de 4. Ay aşısı olur. Birçok anne baba bu aşıyı merak ederek, bu aşı ile ilgili soruların cevabını öğrenmek ister.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. Ay Aşısı Nedir?

    Ebeveynlerin bebekleri 4. Ayını doldurduğunda yaptırmaları gereken aşıya 4.ay aşısı denir. 4.ay aşısı beşli karma aşı olarak geçer ve iki doz halinde yapılır. Aşılar bebekleri özellikle bulaşıcı hastalıklardan korumak ve vücudun direncini artırmak için yapılmaktadır.

    4. Ay Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Bebeklerde hastalığa karşı direnç oluşması açısından yaptırılan aşılar zamanında yaptırılması önemlidir. Bu sebeple bebeklerde aşı yaptırmak için zamanın geçirilmemesi tam zamanında yaptırılması gerekmektedir. Sağlık ocakları bebeklere aşı yapmakla yükümlüdür. Bu sebeple sağlık ocaklarında bebeğiniz ile ilgilenen hemşireden daha detaylı bilgi almak gerekir.

    Bebeklerde 4 Ay Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    Bebeklerde yapılan 4. Ay aşısı bebekler için oldukça önemlidir. Beşli karma şeklinde 2 doz halinde yapılan bu aşılar bebekler için koruyucu özelliğe sahiptir. Bebeklerde yapılan aşıların zaman zaman yan etkiler de görülebilir. Bu yan etkilerden ilki ve en yaygın görüleni genel olarak ateştir. 4. Ay aşısında sonra da bebeklerde ateş görülebilir. Bu durumda özellikle ilk 24 saat bebeklerde ateşe dikkat edilmelidir.

    Bebekte ateşi düşürmek için Calpol ve benzeri ateş düşürücüler bebeğe verilebilir. Ateşin düşmesi için ayrıca bebeğe ılık duş aldırılabilir. Bebeklerde en çok görülen yan etki aşı sonrası ateştir. Bu sebeple ailelerin panik yapmaması sadece bebeklerin ateşini kontrol ederek dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun dışında ateş konusunda herhangi bir şey yapmalarını gerek yoktur. Özellikle bebeklerde ilk 24 saatte görülen Ateş kontrol altında tutmaya çalışılmalıdır.

    Bu dönemde bebeklerde görülen problemlerin başında huysuzluk, yorgunluk ve iştah kaybı da görülebilir. Hafif derecede seyreden sorunlar olarak algılanan huysuzluk, yorgunluk ve iştah kaybı kontrol altına alınarak birkaç gün içinde düzelecektir.

    Aşılardan sonra orta dereceli sorunlar ise bebeklerde 3 saat veya daha fazla ağlama krizleri, yüksek ateş gibi sorunlardır.

    Bebeklerde Aşı Takvimi

    Bebek doğduğundan itibaren birçok aşı olması gerekmektedir. Hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemli olan aşılar, özellikle bebeklerin doğumundan itibaren uygulanır.

    - Bebek doğduğunda Hepatit B 1. Doz
    - 1. Ay da Hepatit B 2. Doz
    - 2. Ay da Beşli karma aşı 1. Doz
    - 3. Ay da tüberküloz aşısı
    - 4. Ay da Beşli karma aşı 2. Doz
    - 6. Ay da Beşli karma aşı 3. Doz ve Hepatit B 3. Doz.
    - 12. Ay da 3’ lü karma aşı ve hepatit A 1. Doz
    - 15. Ay da Su çiçeği aşısı
    - 18. Ay da Beşli karma aşı 4. Doz, hepatit A aşısı 2. Doz
    - 4- 6 yaş arası dörtlü karma aşı 1. Doz- üçlü karma aşısı 2. Doz şeklinde uygulanmaktadır.

    Bebeklerde Aşı Neden Yapılır?

    Bebeklere yapılan aşı ile bebeklerin önlenebilen hastalıklara yakalanmaması amaçlanmaktadır. Amaç genel olarak bir aşılama uygulayarak hastalıkların ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır.

    Aşılarla Hangi Hastalıklar Önlenebilir?

    Bebeklere uygulanan aşılar sayesinde birçok hastalık önlenebilir. Böylece hem bebek sağlığı hem de toplum sağlığı da korunmuş olur. Bebeklere yapılan aşılarla önlenebilecek hastalıklar şunlardır; difteri, tetanos, boğmaca, hib, hepatit b, çocuk felci gibi hastalıklar aşılar sayesinde önlenebilmektedir.

    Bebeklerde Aşı Sonrası Ciddi Bir Reaksiyon Görülürse Ne Yapılmalıdır?

    4. Ay aşısından sonra bebeklerde ciddi bir reaksiyon belirtileri varsa kişi kaygılandıran durumlara dikkat etmek gerekir. Bu reaksiyonlar genel olarak; kurdeşen, boğazın şişmesi, nefes darlığı şeklinde ise aynı zamanda bebekte ateş uyku iştahsızlık durumları görülüyorsa acil olarak Ambulans çağırılmalı ya da kişi bebeğini en yakın hastaneye götürmelidir. Bebekle ilgilenen doktor bebek için aşı sonrası istenmeyen etki bildirim raporu düzenlemelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow