hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 Boyutlu Ultrason

    4 Boyutlu Ultrason
    expand

    Kim bebeğinin rahminde hareket ettiğini görmek istemez ki? Bu deneyim hiç kuşkusuz dünyalara değer. Anne karnındaki bebeğin görüntüleme teknikleri her geçen gün gelişme gösteriyor. 4D görüntüleme tekniği ile artık görüntülemenin de ötesine geçiş yapılmış durumdadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Şimşir, 4 boyutlu ultrason tekniğini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamileliğiniz onaylandıktan sonra, çeşitli testlere ve taramalara yönlendirileceksiniz. Bu testlerin bazıları zorunlu olmakla birlikte, bazı testler ise isteğe bağlıdır. Hamilelik sırasında isteğe bağlı taramalardan birisi de 4D tarama testidir.

    4D ultrason testi nedir?
    4D ultrason testi, bebeğinizin rahminizdeki hareketli görüntüsünü elde etmenin bir yoludur. 4D ultrason, bu hareketli görüntüyü oluşturmak için ses dalgaları kullanır. Bir 3D ultrasonda, bebeğinizin üç boyutlu bir görüntüsünü görebilirsiniz. 4D ultrason ise bu deneyimi bir üst seviyeye taşır ve canlı video izlemeye benzer bir etki yaratır. Bu teknolojiyi kullanarak, bebeğinizin rahminizin içinde o anda ne yaptığını görebilirsiniz. Aslında, bebeğiniz o anda esniyor mu ya da gülümsüyor mu onu bile görebilirsiniz!

    4D ultrason testi nasıl yapılır?
    4D ultrason, hamilelik sırasında diğer ultrason işlemlerine çok benzer bir şekilde yapılır. Muayene masasında sırtüstü uzanmanız istenir. Karnınıza tıp teknisyeni tarafından özel bir jel uygulanır. Bu ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olacaktır. Teknisyen daha sonra göbeğinizde bir prob tutar ve iyi bir görüntü elde etmek için dairesel hareketlerle hareket ettirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4D ultrason nasıl çalışır?
    4D ultrasonun, bebeğinizin rahim içindeki görüntüsünü oluşturmak için özel uçlu bir cihaz karnınız boyunca hareket eder. Bu ses dalgalarını karnınızdan ve uterustan gönderir. Bu ses dalgaları bebeğinizden yankı şeklinde sekecektir. Monitör bu yankı mesajlarını alır ve bunları ekrana çevirir. Bebeğiniz hareket ettikçe görüntüleri ultrason ekranında görebileceksiniz.

    Sonuçlar:
    4D ultrason devam ederken, doktorunuz bebeğinizi ekranda görmenize yardımcı olacaktır. Bu, bebeğinizin o anda ne yaptığını bilmenizi sağlayacaktır. 4D ultrasonunuzdan alacağınız sonuçların şekli doktorunuza ve tıbbi prosedüre bağlı olarak değişebilir. Bazı sonuçlar bebeğinizin resmi şeklinde verilirken, bazı doktorlar size uygun bir 4 boyutlu film dağıtabilir.

    4D ultrason ne zaman yapılır?
    Doktorunuz ne zaman 4D ultrason alabileceğinizi size söyleyecektir. Bazıları 27-32. haftalar arasında yapılmasını önerirken, bazıları 26-30. haftalar arasında yapılmasını önerebilir. 19 ila 24. gebelik haftalarından itibaren bebeğinizin cinsiyetinin bu taramalarla belirlenebileceğini not etmek önemlidir. Bu testi ne zaman güvenli bir şekilde yapabileceğinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
    Çoğu çalışmaya göre, 4D ultrasonlar bebeğiniz için tehdit oluşturmuyor. Bu 4D ultrason taramaları ayrıca doktorunuzun bebeğinizle ilgili herhangi bir problemi tespit etmesine ve doğumdan önce sizinle görüşmesine yardımcı olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow