hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    6 Ay Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

    6 Ay Aşısı Nedir En Geç Ne Zaman Yapılmalı Yan Etkileri Var Mı
    expand

    Bebekler doğdukları andan itibaren aşı takvimine bağlı kalarak aşılanmaya başlarlar. Özellikle bebeklerin vücudunda bağışıklığın korunması ve kazanılması için bebek aşı takvimine uygun olarak aşıların aylara göre uygulanması gerekir. Aşı takvimi sağlık bakanlığı tarafından belirlenmekle beraber her ayağa ve yıla göre farklı şekilde değişiklik gösterir. Bu yüzden bebekler her ay belirli zamanlarda aşı takvimine göre aşı olmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebeklerde aşı takvimi 1. Aydan itibaren başlayarak 24. Aya kadar devam eder. Aşı takvimine göre bebeğin her ay yapılması gereken aşısı değişir. 6 aylık olan bebeklerde aşı takvimine göre farklı hastalıklara ve virüslere karşı aşı uygulaması yapılır.

    6. Ay Aşısı Nedir?

    6.ay aşısı, bebeklerin 6 aylık olmasından itibaren uygulanan çeşitli aşıları kapsar. 6 aylık olan bebeklerde aşı takvimine göre bazı aşıların geri kalan dozları uygulanır. Özellikle bebeğinizin hepatit b aşısına karşı yapılan 3. Dozu, 6 aylık olduktan sonra uygulanır. Bununla beraber bebeklere 4 aylık olduklarında uygulanan karma aşı ile kpa denilen aşıların 3. Dozları yapılır. 6 aylık bebeklere ilaveten daha önce hiç tanışmadıkları opa ile ipa aşıları da yapılmaktadır. Bu aşılar genellikle bebeklere ağızdan damla şeklinde verilir. Bu aşıların tamamlanması ile beraber bebeklerde 6.ay aşıları da tamamlanmış olur.

    En Geç Ne Zaman Yapılmalı?

    Aşı takvimine göre belirli aylara gelen çocuklarda sağlık bakanlığının belirlediği aşılar, tek tek uygulanmalıdır. Açıların doğru zamanda uygulanması özellikle bağışıklık sistemini korumak adına büyük öneme sahiptir. Bu nedenle mutlaka yaşını ya da belirli ayını dolduran çocuklar için aşı takvimine uygun şekilde aşılama yapılması gerekir.

    Aşılar özellikle hekimlerin belirlediği tarihlerde yapılabilir. Fakat örneğin; 6 aylık çocukların 6.ay aşıları için mutlaka bebeğin, 6 aylık olması gerekir. Bununla beraber 6 ayı geçirmeden de bu aşıların yapılması gerekir. Yani bebeğinize 7 aylık olduktan sonra bu aşıları yaptırmak açıkçası sağlık yönünden ve bağışıklığı koruma yönünden çok doğru olmayacaktır. Bu nedenle bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra bu aşılar yapılmalı ve en geç 6 ayın sonunda son aşıları yaptırmalısınız.

    Yan Etkileri Var mı?

    Aşıların yan etkileri genellikle bebeklerde bir huzursuzluk yaratma ve ağlama gibi yan etkilerdir. Yapılan aşının çeşidine göre bebeklerde görülen yan etkilerden bazıları şunlardır;
    - Bebeklerde aşılamadan sonra en sık görülen yan etki ateş ve baş ağrısıdır. Genellikle bu durum her aşıdan sonra meydana gelir.
    - Bununla beraber bebeklerde sürekli bir ağlama ve huzursuzluk durumu da söz konusu olabilir.
    - Sistematik belirtilerden diğeri ise bebeklerde kas ağrısına ve iştahsızlığa yol açmasıdır.

    Bu şikayetlerin ve yan etkilerini hepsi küçük bebeklerde genellikle huzursuzluk şeklinde kendini gösterir. Çünkü bebekler kendini ifade edemediği için bu durumların hepsini ağlama şeklinde ortaya çıkartır. Aşılamadan sonra görülen yan etkiler genellikle en fazla 3 gün sürer ve sonra kendiliğinden düzelebilir. Yani aşılardan sonra görülen yan etkiler bebeklerde kalıcı bir zarar oluşturmaz.

    Aşıdan Sonra İshal Görülür mü?

    Aşıdan sonra bebeklerde ishal durumunun görülmesi çok sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi değildir. Yan etki olarak genellikle bebeklerde ateş, baş ağrısı, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi durumlar görülür.

    İshal halinin yaşanması ise sadece belirli aşılardan sonra olur. Özellikle hepatit a ve rotavirüs denilen aşılardan sonra bebeklerde 2 ya da 3 gün boyunca ishal durumu görülebilir. İshal hali, genellikle bebeklerde çok şiddetli olmamakla beraber beslenme düzenine de bağlı olarak değişebilir. Eğer aşıdan sonra ishal durumu söz konusu olursa çok uzun sürmediği sürece ilaç kullanmak da gerekmez.

    Aşıdan Sonra Şişlik ve Kızarıklıklara Müdahale ​​​​​​​

    Bebeklerde özellikle aşıdan sonra kol ve bacak bölümlerinde bazı kızarıklıklar ve şişlikler görülebilir. Bu kızarıklıklar genellikle aşının yapıldığı yerdedir. Şişlik durumu olursa o bölgeye fazla temas etmemeli ve baskı uygulamaktan kaçınmalısınız. Şişliklerin ve kızarıklıkların nedeni aşı olduğu için bu durumlar yaklaşık 2 gün sonra kendiliğinden geçecektir. Yani herhangi bir müdahale yapmanız gerekmez. Özellikle bir merhem ya da ilaç uygulaması gerektirmeyen bu durumlar için hekime gitmenize de gerek yoktur.

    Aşıdan Sonra Banyo Yaptırılır mı? ​​​​​​​

    Genellikle hekimlerin de tavsiyelerine göre aşıdan sonra bebeklere banyo yaptırmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Bu duruma istisna olarak ise sadece verem aşısı gösterilir. Genellikle hekimler verem aşısından sonra yaklaşık 72 saat boyunca bebeklere banyo yaptırılmasına onay vermez. Fakat diğer aşılarda bebeğinizi kontrollü bir şekilde banyo yaptırabilirsiniz. ​​​​​​​

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow