hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AFT nedir? AFT tedavisi nasıl yapılır, hangi ilaçlar kullanılır?

    AFT nedir AFT tedavisi nasıl yapılır, hangi ilaçlar kullanılır
    expand

    Aft hastalığı genellikle uçuk hastalığı ile karıştırılan Aft ile ilgili detayları sizler araştırdık. Konuyla ilgili yapılan sorgulamaların başında ise “Aft nedir?” ve “Aft nasıl geçer?” sorularının cevabı yer alıyor. İşte merak edilenlerin detayı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aft, ağızda ve genelde yanakla dudak arasında çıkan nokta şeklinde yaradır. Çoğunlukla vitamin eksikliğinden kaynaklı olduğu söylense de aft oluşumunun başka nedenleri de vardır. Peki aft konusunda nelere dikkat etmeli, nasıl bir yol izlemeliyiz? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever anlatıyor.

    AFT NEDEN OLUR? AFTIN NEDENLERİ

    Aft oluşumunun çeşitli nedenleri vardır. Vitamin ve demir eksikliğinden Behçet hastalığına, kullanılan ilaçlardan dişlerin tahrişine kadar birçok problem aftlara neden olabilmektedir.

    AFT İÇİN DOKTORA GİDİLİR Mİ?

    Özellikle aftlar sık tekrarlıyor ve uzun sürüyor ise mutlaka bir cildiye uzmanına başvurulmasını tavsiye ediyoruz. Bir Türk bilim adamı olarak bilime büyük katkı sağlamış olan değerli cildiye hocamız Prof. Dr. Behçet Uz’un tanımladığı Behçet hastalığı kendisini tekrarlayan ve uzun süren ağız aftlarıyla belli eder. Ciddi bir hastalık olup bazen gözler, damarlar, eklemler ve böbrekleri etkileyebilmektedir.

    AFT OLURSA NE YAPMALIYIZ?

    Limon, portakal gibi turunçgiller, turşu gibi aşırı tuzlu gıdalar, çok soğuk veya sıcak yiyecek ve içecekler aftlarda tahrişi arttırır. İyileşmeyi yavaşlatır ve ağrı daha çok hissedilir. Aft oluşma durumlarında ağız hijyenini devam ettirmek önemlidir. Dişlerde bulunan bakteriler aftların daha uzun sürede iyileşmesine neden olabilir. Aftın türüne göre doktorumuzun hijyen önerilerine dikkat etmeliyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AFTLAR BULAŞICI MIDIR?

    Aftlar nadiren bulaşıcıdır. Eğer uçuğa bağlı bir aft oluşmuş ise bu durum bulaşıcı olabilmektedir.

    AFTLAR KALITSAL MIDIR?

    Bazen ailelerde aft çıkarmaya eğilim artabilmektedir. Bu tür durumlarda ailenin bireylerinde daha sık aft oluşumu görülür.

    AFTLAR İLAÇ İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

    İlaç tedavisi ile aftların daha ağrısız ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak mümkündür. Doktorumuza başvururken mutlaka kullandığımız ilaçlar, önceden diş tedavisi görüp görmediğimiz aile bireylerinde aft olup olmadığı ve geçirilmiş boğaz enfeksiyonları gibi konularda bilgi vermeliyiz. Ayrıca üveit dediğimiz göz hastalığı, romatizmal şikayetler ve güneşe karşı hassasiyetiniz varsa bunu muayene sırasında doktorunuzla paylaşmalısınız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow