hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alerjik astım bahar aylarında belirti gösterebilir

    Alerjik astım bahar aylarında belirti gösterebilir
    expand

    Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, alerjik astım hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde görülen alerjik astım, en sık görülen astım türüdür. Alerjenlerin bir kısmı, bazı insanlarda yalnızca hapşırma, göz sulanması gibi semptomlara yol açarken bazı kişilerde astım atağına neden olabilir.

    Alerjik olmayan astımla benzer belirtilere yol açan bu hastalıkta polen, toz, akarlar ve hayvan tüyleri gibi alerjik etkenler astımın tetiklenmesine yol açar. Farklı bir deyişle solunum yoluna giren alerjenler, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur. Solunum yollarının etrafındaki kasların kasılmasına yol açan bu durumun neticesinde hava yolları iltihaplanır.

    Alerjen maddeler hemen her ortamda olduğu için kişinin, tetikleyicinin ne olduğunu keşfetmesi ve buna göre önlem alması gerekir. Alerjik astıma yol açan etkenlerin başında polenler yer alır. Hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal maddelerin oluşturduğu dumanlar, parfüm gibi güçlü kokular ve deri döküntüleri de alerjik astımın tetiklenmesine yol açabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Astımı tetikleyen faktörler nelerdir?

    Kişide astımın tetiklemesine yol açan pek çok etken bulunur. Bu faktörler, sağlıklı kişilerde hiçbir belirtiye yol açmazken astım hastalarında öksürük, nefes darlığı, yeşil renkte balgam gibi semptomlara yol açar. Astımı tetikleyen faktörler arasında yoğun fiziksel aktivite, soğuk hava, ani duygu durum değişimleri, stres, küf mantarları, polenler, ev tozu akarları, evcil hayvan tüy ve deri döküntüleri, sigara içmek ya da dumanına maruz kalmak, hava kirliliği, egzoz gazı, viral üst solunum yolu enfeksiyonları, koruyucu içeren bazı gıda ürünleri ve bazı ilaç türleri yer alır.

    Nasıl teşhis edilir?

    Astım belirtileriyle hekime başvurulmasının ardından hekim, öncelikli olarak hastanın anamnezini alır. Ardından fizik muayene yaparak kişinin akciğerlerini dinler. Burun akıntısı ve genizde şişlik gibi yaygın astım belirtilerinin varlığını araştırır. Daha sonra astım testi olarak da bilinen solunum fonksiyon testleri yapılmasını talep eder.

    Nasıl tedavi edilir?

    Astımın tamamen iyileştirilmesi söz konusu olmasa da astım krizlerinin azaltılması ya da tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedavi türleri, kişinin yaşına, tedaviye verdiği yanıta ve yaşanan astımın şiddetine göre farklılık gösterebilir. Hekim, astım tetikleyicileri hakkında hastayı bilgilendirir. Astım tedavisi ilaçlı olarak yapılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bronkodilatör ilaçlarla bronşların genişlemesi sağlanırken antienflamatuar ilaçlarla atak sayısının azaltılması hedeflenir. Dirençli vakalarda biyolojik ajanlar kullanılabilir. Astım ilaçlarının hekimin belirlediği dozda ve sürede kullanılması son derece önemlidir. Solunum yoluyla alınan ilaçların kullanımı sırasında tam bir nefes alınması ve bir süre nefesin tutulması gerekir.

    Astım, akciğerlerde kalıcı hasarlanmaya yol açabilen önemli bir sağlık problemidir. Astımın hâlsizlik, stres, kaygı, depresyon, öğrenme problemleri, zatürre, solunum yetmezliği, akciğerin bir kısmının ya da tamamen çökmesi gibi komplikasyonları olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow