hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alerjinin neden olduğu solunum sistemi hastalıkları

    Alerjinin neden olduğu solunum sistemi hastalıkları
    expand

    Alerjik hastalıklardan kaynaklı pek çok sağlık sorunu ile karşılaşılabilir. En sık karşılaşılan sağlık sorunları ise solunum sistemi rahatsızlıkları ve cilt hastalıklarıdır. Alerji kaynaklı bu hastalıkları Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal sizler için derledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alerji, kişiden kişiye değişmekle beraber vücudumuzda bulunan birden çok sisteme etki ederek hastalıklara sebep olabilir. Alerji hastalığına sahip kişilerde sıklıkla karşılaşılan sorun ise solumum yollarında meydana gelmektedir.

    Alerjinin solum yollarında gerçekleştirdiği tahribat kendini astım ve akciğer rahatsızlıkları olarak belli etmektedir. Alerjiye bağlı gelişen hastalıklar ise astım, hipersensitivite pnömonisi, eosinofilik akciğer hastalıkları ve alerjik bronkoplumuner aspergillosizdir. Bu hastalıkları daha yakından incelemek gerekirse;

    • Astım

    Alerji ile beraber en sık karşılaşılan hastalıktır. Çoğunlukla alerjik riniti olan kişilerde hastalık ilerleyerek astım haline gelir. Alerji ataklarında burun akıntısı, hapşurma gözükürken astımda belirtiler öksürük, nefes darlığı olarak belli olur. Üst solunum yolları ile başlayan solum solu hastalığı alt solunum yolunu da etkilemiş olur.

    Astım tanısı erken koyulan hastalar tedavi edilebilirdir. Alerjik rinit aşamasındayken astım tedavisine başlanabilir. Asıl önemli olan ise kişinin alerjik tetikleyicisi bulup tedavi etmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Eosinofilik akciğer hastalıkları

    Eosinofilik akciğer hastalıkları kendi içinde iki ana başlığa ayrılmaktadır. Akut eosinofilik pnömoni ani başlayan öksürük, nefes darlığı ve ateş ile kendini gösterir. Genellikle bazı ilaçlar veya alerjenlere bağlı gelişen aşırı duyarlılık sonucu oluşur. Kronik eosinofilik pnömoni ise genellikle astım başta olmak üzere atopi alerjik rinit ile nasal polip olabilir. Eosinofilllerde sıklıkla karşılaşılan belirtiler hafif ateş gece terlemesi, kilo kaybı, kuru öksürük sonrasında balgamlı öksürüktür.

    • Hipersensitivite pnömonisi

    Bazı kişilerde birçok farklı alerjene reaksiyon göstermektediler. Reaksiyon gösterilen alerjenlere karşı akciğerlerin verdiği hücresel tip immun yanıt neticesi ile oluşan hipersensitivite pnömonisi bu sebeple fazlaca değişkendir.

    Halk arasında çiftçi akciğeri olarakta bilinen hastalığın birçok nedeni vardır. Bunlar mantar, küf, hayvansal protein, kuş gübresi, hayvan tüyü gibi maddeler olabilir. Bu hastalığın görülmesinde kişinin bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerde önem taşımaktadır.

    • Alerjik bronkoplumuner aspergillosiz (ABPA)

    Alerjik bronkoplumuner aspergillosiz mantarların solunum yoluyla akciğerlere ulaşması ile gerçekleşir. Solunum yolllarına ulaşan mantarlar astım, öksürük, ateş gibi belirtilere sebep olur. Aspergillus fumigatus çürümüş yiyeceklerde ve nemli yüzeylerde yaşayan bir mantar türüdür. Bronkoskopi ile alınan sıvı örneği ve kan testİ ile tanı koyulur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alerjinin yarattığı hastalıkların riskini düşürebilirsiniz

    Alerji ve alerji kaynaklı hastalıklar kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu etkileri en aza indirmek için yapabilecekleriniz ise;

    - Kendinizi ve tetikleyicilerinizi dikkatlice gözlemleyin.
    - Sigara içilen ortamlarda bulunmamaya çaba sarf edin.
    - Mümkün oldukça toz toplayan eşyaları yaşam alanınızda bulundurmayın.
    - Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.
    - Kullanıyorsanız perde ve belirli aralıklarla temizleyin ve havalandırın.
    - Tedavi sürecinizi aksatmayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow