hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alzheimer hastalığında TPS tedavi nedir? Nasıl uygulanır?

    Alzheimer hastalığında TPS tedavi nedir Nasıl uygulanır
    expand

    Nöroloji Uzmanı Dr. Süreyya Ataus, Alzheimer hastalığını ve günümüzde sıklıkla tercih edilen TPS tedavi yöntemlerinin merak edilenlerini sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer hastalığı, zamanla beyin hücrelerinin ölümü nedeniyle hafıza kaybı, bunama (demans) ve bilişsel işlevde genel bir düşüş şeklinde gelişen tıbbi bir durumdur. Alzheimer hastalığı, başlangıçta basit bir amnezi ile seyreden, hastanın yakın zamanda yaşadıklarını unutarak, ailesini ve çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebilen nörolojik bir bozukluk ve demansın en sık görülen tipidir. Hastalığın daha ileri evrelerinde hastalar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanır ve bakıma ihtiyaç duyarlar.

    Hastalığın ileri bir aşamaya ulaşması yıllar alabilir

    Düşünme, hafıza ve davranışta azalmaya neden olan bu bozuklukta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri bir aşamaya ulaşması yıllar alabilir. İlerleyici bir hastalık olduğu için Alzheimer'ın erken belirtileri genellikle son olayları unutmak olarak görülür, ancak birkaç yıl içinde bireyler günlük aktivitelerini kendi başlarına yapmakta zorlanabilirler. Zamanla sosyal beceriler, davranışlar ve mantıksal düşünme de olumsuz etkilenir. İlerlemiş Alzheimer hastalığı olan kişiler genellikle insanlarla konuşma yeteneğini kaybeder ve sorulan soruları ve çevredeki olayları yanıtlamakta güçlük çekmeye başlar. Hastalık öncelikle 65 yaş ve üzeri kişileri etkilese de genç başlangıçlı olgulara da sık sık rastlandığı için geriatrik bir hastalık olarak tanımlanamaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer kadınlarda daha sık görülür

    İki farklı cinsiyette Alzheimer hastalığının görülme sıklığını araştıran çalışmalara baktığımızda, kadınların Alzheimer hastalığı görülme sıklığının erkeklere göre biraz daha fazla olduğu görüldü. Ancak, bu durumun kadınlarda daha yüksek ortalama yaşam süresi ile ilişkili olabileceği vurgulandı. Alzheimer hastalarının beyin dokusu incelemelerinde, hastalığın gelişimi için risk faktörü olarak kabul edilen yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, beyin hücrelerinin çevresinde beta amiloid plakları bulunmuştur.

    Alzheimer tedavi yöntemleri nelerdir?

    Doktor değerlendirmesi sonucunda Alzheimer teşhisi konan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerleme derecesi ve diğer komorbiditeleri dikkate alınarak kişiye özel planlanır. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı uygulamalarla hastalarda hastalık semptomlarını azaltmak veya ortadan kaldırmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Alzheimer hastalarının ev ortamı için gerekli düzenlemeleri yapılmalı ve özellikle yalnız yaşamak zorunda kalan hastalar için unutkanlığı önleyecek ve hafızayı geliştirecek adımlar atılmalıdır. Bunlar; evin belirli bölümlerine yapıştırılmış yapışkan notlar veya belirgin işaretler olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer hastalığında TPS tedavisi nedir? Nasıl uygulanır?

    Alzheimer hastalığı için farmakolojik tedaviler, hastalığın ilerlemesinde çok sınırlı fayda sağlar. Transkraniyal Nabız Stimülasyonu (TPS), Alzheimer hastalığının tedavisinde rol oynamaya devam eden bir yaklaşımdır.

    TPS tedavisi hafif ila orta derecede Alzheimer hastalığı olan kişilerde kullanılır. Alzheimer hastalarının fiziksel ve zihinsel yeteneklerini sürdürmek için tercih edilir. Hastane ortamında olmayı gerektirmeyen güvenli bir tedavidir. İşlem sonrası normal hayata geri dönülebilir. Ortalama tedavi süresi 30 dakikadır ve bir tedavi periyodu 2 haftalık bir periyotta 6 tedaviden oluşur.

    Hasta tedavi koltuğuna rahatça oturur ve istediği zaman serbestçe hareket edebilir. Tedavi başlamadan önce doktorlar hasta verilerini tedavi sistemine girer ve saç derisine veya saça ultrason jeli uygular. Hastanın başını tıraş etmek gerekli değildir. Darbelerin optimal iletimini sağlamak için ultrasonik jel gereklidir. Hasta daha sonra başının konumunun tespit edilebilmesi için bir çift gözlük takar. Tedavi sırasında doktor, telefonu nazikçe kafa derisi ve kafatasının ilgili bölgelerine hareket ettirir. Bir ekranda hem doktor hem de hasta açıkça beynin hangi kısmına ulaşıldığını görülebilir. Bir seans genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. Genel olarak, bir TPS tedavi serisi, tümü 2 hafta içinde gerçekleşen ortalama 6 kürden oluşur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow