hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anomali Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Anomali Hastalığı Nedir?

    Anomali Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Anomali Hastalığı Nedir
    expand

    Yunancada ''nomali'' kelimesi, kurallara uygun, mantıklı ve düzenli anlamına gelir. Normal kelimesi de bu sözcükten türetilmiştir. Yunancada ''A'' eki, başına geldiği kelimelere olumsuzluk anlamı katar. Anomali, normal olmayan, sıra dışı ve farklı demektir. Bu kelime tıp literatüründe ve astronomide terim anlamında kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anomali Nedir? 

    Anomali kelimesi genel kurallara ve belirli ölçülere uymayan kişi ya da şey anlamına gelir. Bu nedenle tüm istisnalar aynı zamanda bir anomalidir. 

    Astronomi biliminde gezegenlerin açıları da anomali olarak nitelendirilir. Son yıllarda bu sözcük patoloji biliminde de kullanılmaya başlanmıştır. Patolojide normal olmayan ancak yine de sağlık sorununa yol açmayan tüm belirtiler patoloji olarak adlandırılır.

    Örneğin, bazı kişilerin gözlerinin biri yeşilken diğeri mavidir. Çok nadir rastlanan bu durum kişinin görme gücünü olumsuz yönde etkilemez. Bu nedenle göz renginin birbirinden farklı olması, hastalık değil anomali şeklinde tanımlanır. 

    Anomali Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Kökeni - Eski Yunanca 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kökü - Nom

    Harf Sayısı - 7 

    İlk Anlamı - Norm dışı, alışılmadık, beklenmedik 

    İkinci Anlamı - Gezegenlerin konumu ve açıları 

    Üçüncü Anlamı - Aykırı 

    Anomali Hastalığı Nedir?

    Anomali, anne karnındaki bebeklerde görülen genetik bir hastalıktır. Genetik faktörler dışında alkol, sigara ve yasaklı madde kullanımı bebeklerde şekil ya da fonksiyonel bozukluklara neden olabilir. Örneğin, doğumsal anomaliler de bebekler 4 ya da 6 parmaklı doğabilir. Buna benzer şekil bozukluklarının bir diğer nedeni ise anne adayının gebelik süresince radyasyona maruz kalmasıdır. 

    Anomali hastalığı el ve parmaklar dışında, karında, sinüslerde, ince ve kalın bağırsakta görülür. Hastalık riskini düşürmek için, hamilelikte sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edilmeli, bebeğin sağlık durumunu öğrenmek için ayda en az bir kez doktora gidilmelidir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow