Distimik bozukluk (Distimi): Genç yaşlarda başlar ve uzun süre devam eder. Bu Kişinin en az iki yıl veya daha fazla süredir hafif veya orta düzeyde depresyon yaşıyor olması beklenir. Başkaları için yaşama, aşırı sorumluluk alma, nedensiz suçluluk duygularına eşlik eden yorgunluk ve isteksizlik, iştah ve uyku bozuklukları ile seyreder. Deyim yerindeyse, öldürmez ama süründürür.
Bipolar depresyon: Duygu durumunda savrulmalar vardır. Bir dönem aşırı enerji artışı, coşku ve heyecan dolu manik dönemi, bazen de saatler veya aylar boyu sürebilen ağır depresyon dönemleri izler.
Mevsimsel depresyon: Genellikle kışın ortaya çıkar ve diğer mevsimlerde kişi kendisini genellikle iyi hisseder. Gün ışığı yetersizliği ile ilintilidir.
Doğum sonrası depresyonu: Pek çok yeni anne hormonal ve psikolojik değişim nedeniyle hafif bir depresyon yaşar. Az sayıda kadında ağır seyreder. Hayaller görme, çıldırma hali ortaya çıkabilir.
Atipik depresyon: Kadınlarda daha çok rastlanır. Uzun süreli aşırı yeme, aşırı uyku, panik atak ve aşırı hassasiyetle seyreder. Kol ve bacaklar ağırlaşmış hissedilir. Aşk ve işte terk edilme, reddedilme halleri sonrası ortaya çıkar. Olumlu olaylar bu tabloyu düzeltir.
Psikotik özellikler gösteren depresyon: Ağır bir tablodur. Hastanın gerçeklik algısı bozulur. Halüsinasyonlar (hayal görme), olmayan sesleri duyma gibi bulgulara rastlanır. İntihar olasılığı yüksektir. Acil tıbbi müdahale zorunludur ve hastane bakımı gerektirebilir.
Majör depresyon: Ciddi bir tablodur. Ortalama başlangıç yaşı 32 olup kadınlarda daha sık rastlanır. Ağır bir depresif ruh hali gözlenir. Öz bakım çabalarından kaçınma olabilir. Günlerce yatakta kalıp, beslenme sorunları yaşanabilir. Hastaların yüzde 10-15’i intihar eder. Yakından takip edilmelidir. Tıbbi müdahale zorunludur.