Suni Sancı (Doğum İndükasyonu) Nedir? Doğumda Suni Sancı Neden Verilir?

Suni Sancı (Doğum İndükasyonu) Nedir Doğumda Suni Sancı Neden Verilir
expand

Kadınların doğum yapması, hayata katılacak olan yeni bir bireyin dünyaya gelmesi tabiat açısından en değerli olaylardan bir tanesidir. Kadınların anne olmaları her açıdan kutsal bir durum olarak değerlendirilmektedir. Doğumun en önemli aşaması ise bebeğin dünyaya geleceği zamandır. Doğal doğumlarda anneler süreçleri gerektiği gibi gerçekleştirerek bebeğin dünyaya gelmesini sağlamaktadır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Modern tıp yöntemleri ile de doğumların çok rahat ve sağlıklı ortamlarda gerçekleştirebildiği görülmektedir. Ancak bazı durumlarda zorlanmalar yaşanabilir. Bunun için dışarıdan tıbbi müdahale gerekebilir. Suni sancı verilmesi durumu da bunlardan bir tanesidir. 

Suni Sancı (Doğum İndüksiyonu) Nedir?

Doğum sürecinin son aşamaya girmesi, bebeğin sağlıklı bir biçimde dünyaya gelmesi ile tamamlanır. Bu sürecin normal koşullarda tamamlanması için son aşamada annenin kasılmalar ve sancılar yaşaması gerekir. Bu durum hem doğumun olacağının habercisidir hem de annenin artık doğurmaya vücut olarak hazır olduğuna işarettir.

Ancak bazı durumlarda çeşitli sebeplere bağlı olarak doğum normal koşullarında ilerlemez. Bu durumda doktorların tıbbi bir müdahale yapması gerekir. Bu duruma suni sancı yani doğum indüksiyonu adı verilir. Suni sancı her doğumda yapılan bir müdahale değildir. Bu nedenle de her anneye suni sancı verilmesi de söz konusu değildir. 

Doğumda Suni Sancı Neden Verilir? 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sancı süreci, doğumun başlangıcıdır. Ancak bazı sebeplerden ötürü özellikle bazı hastalıkları olan anne adayları doğum süresi gelmesine rağmen sancı yaşayamaz dolayısıyla da süreç başlamaz. Zamanın gelmesi ve bebeğin çıkmaması durumunda suni sancı verilerek kadınların doğumlarının gerçekleşmesine yardımcı olunur.

Zamanı gelen doğumların yapılmaması da anne ve bebek için zararlıdır. Bu nedenle de doğum sancısının başlanması için dışardan suni sancı müdahalesinin yapılması zorunluluktur. Doğum sancısının başlamamasının genel nedenleri ise annede görülen hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi hastalıklar, bebeklerin anne karnında yani plasentadan yeteri kadar besin ve oksijen alamadığı durumlarda, su gelmesine rağmen 24 saat içerisinde başlamamış doğumlar, rahim içinde oluşmuş enfeksiyonlar şeklinde sıralanabilir. 

Suni Sancı (Doğum İndükasyonu) Nedir Doğumda Suni Sancı Neden Verilir

Doğumda Suni Sancı Nasıl Yapılır? 

Doğum sırasında sancıların önemi çok büyüktür. Sancıların gerçekleşmesi rahim ağzındaki kasılmalara yani genişlemelere işarettir. Bu kasılma ve genişlemenin oluşması durumunda bebek kendine çıkacak yolu bularak dünyaya gelmektedir. Ancak sık görülmese de bu sancılar gerçekleşmemesi görülebilir. Doğumda suni sancı müdahalesinin gerçekleşmesinin birçok yöntemi bulunmaktadır. Suni sancıların oluşturulmasının en önemli noktası vücudun uyarılmasını sağlamaktır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yapılan tüm yöntemler anneni uyarılmasını sağlayarak sancılanması ve akabinde rahim ağzının genişlemesi ile doğum gerçekleşmeye başlar. Doğumun gerçekleşmeme sebebi göz önünde bulundurularak bu yöntemler anneye uygulanır. İlaçlar, vajina içerisine yerleştirilen fitil, damar yolundan verilecek olan ilaçlar, su kesesinin yırtılması ve meme ucuna müdahale edilerek uyarılmaların sağlanması ile suni sancı durumunun oluşması sağlanmaktadır. Belirli hastalıklar nedeniyle olunmayan sancıların gerçekleşmesi için ilaçlar verilirken psikolojik etkilere bağlı durumlarda doğal yollarla yani uyarılma yolu ile sancının gerçekleşmesi sağlanır. 

Suni Sancı (Doğum İndüksiyonu) Anne veya Bebek İçin Zararlı mıdır?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Suni sancıların verilmesi kararı uzman doktorlar tarafından alınır. Bu kararın verilmesi için kadın doğum uzmanları ve gerek görüldüğünde iç hastalıkları uzmanı belirli testleri yaparak bu kararı verirler. Özellikle annenin rahim ağzı ile ilgili olarak yapılacak tetkikler ve tahlile uygulanacak olan tedavinin yolunun çizilmesinde önemli bir etki sunar.

Suni sancı verilmesi, doğum esnasında ve sonrasında annenin ve bebeğin hayatına herhangi bir zarar vermez. Suni sancının verilmesi doğal koşullarda olmayan süreci normal bir şekilde gerçekleştirmek için gerekli olan bir müdahaledir. Bu müdahalenin yapılmasının amacı annenin ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğum sürecini tamamlamasıdır. 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow