hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağırsak ağrısına dikkat edin

    Bağırsak ağrısına dikkat edin
    expand

    Bağırsak ağrısı gıda hassasiyeti, bağırsak tıkanıklığı ya da hazımsızlık nedeni ile olabilir. Gıda hassasiyeti olan kişilerin bu besinleri tüketmemesi gerekir. Bağırsak ağrısının karın ve mide bölgesine de vurması mümkündür. Bağırsak ağrısının sebeplerini ve nasıl anlaşıldığını sizler için ayrıntıları ile derledik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak ağrısı neden olur, sebepleri nelerdir? Ağrı nereye vurur, nasıl anlaşılır?

    Bağırsak ağrısını şişkinlik, gaz ya da kabızlık ile anlayabilirsiniz. Geçmeyen bir mide ağrısı, kabızlık ya da ishal, şişkinlik gibi belirtilerde bağırsak ağrısını anlamak mümkündür.

    BAĞIRSAK AĞRISI NEDEN OLUR?

    Bağırsak ağrısına sebep olabilecek birçok farklı neden olabilir. İnce bağırsak ve kalın bağırsak ağrılarının farklı sebeplerden ortaya çıkması mümkündür.

    İnce bağırsak ağrısına sebep olabilecek durumlar arasında bağırsağın tam çalışmaması ve 12 parmak bağırsak iltihaplanması vardır. 12 parmak ülseri, mide ve bağırsak iltihabı, bakteri ya da mantarlar da ince bağırsak ağrısına neden olabilir. Uzun süre sindirim sisteminin çalışmaması ya da kronik iltihap yüzünden de ağrı çekebilirsiniz.

    İnce bağırsak tıkanıklığı, bağırsak düğümü ve safra taşı da ince bağırsakta ağrıya sebebiyet verebilir. Kalın bağırsak ağrısının sebepleri ise kalın bağırsak problemleri, kolon tıkanıklığı, bağırsak tıkanıklığı ya da apandist olabilir. Kalın bağırsak iltihabı ya da divertikül iltihabı da kalın bağırsak ağrısına neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAĞIRSAK AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?
    Hazımsızlık: Bağırsak ağrısının en çok karşılaşılan nedeni hazım problemidir. Şişkinlik, bulantı, mide ağrısı ve kusmaya sebep olabilen hazımsızlığı genelde ishal ya da kabızlık takip eder.

    Alerji ya da gıda hassasiyeti: Bazı insanların farklı besinlere alerjisi ya da hassasiyeti olabilir. Tüm gıda hassasiyetlerini bağırsak ağrısı sebepleri arasında saymak mümkündür. Gıdaların ya da besinlerin sindirilememesi bağırsakta ağrıya neden olur. Bağırsak ağrısı bu durumda mide bulantısı ya da kusma belirtileri ile birleşebilir. Alerjik bir durum olması halinde göğüste sıkışma ya da solunum problemleri de meydana gelebilir.

    Bağırsak tıkanıklığı: Bağırsak tıkanıklığı önemli ağrı nedenlerinden biridir ve acil müdahale gerektirir. Bağırsak tıkanıklığı fıtık, kanser, bağırsakların dolanması ya da iltihaplanma sorunlarına bağlı olabilir.

    İltihabi bağırsak sendromu: Haftanın çoğu zamanı görülür ve 3 aydan daha uzun süren bağırsak belirtileri ile kendini belli eder. İltihabi bağırsak sendromunun tedavisi yalnızca ilaçlar ve uygun beslenme ile mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AĞRI NEREYE VURUR?
    Bağırsak ağrısı genellikle mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsağınız ağrıyorsa muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir durumdur.

    BAĞIRSAK AĞRISI NASIL ANLAŞILIR?

    Bağırsak ağrısı genelde kramp ve şişkinlik ile kendini belli eder. Aşırı gaz olması, ishal ya da kabızlığın uzun sürmesi de bağırsak ağrısının ya da bağırsak problemlerinin anlaşılması için yeterli olabilir. Bazı hastalarda bağırsak ağrısı esnasında kabızlık ya da ishal nöbetlerinin ortaya çıktığı da bilinmektedir.

    NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Bağırsak ağrısının tedavisi için altta yatan durumun anlaşılması gerekir. İltihap sökücü ilaçlar, antibiyotikler ya da kortikosteroidler ile tedavi edilmesi mümkündür. Acil bir durum olması halinde cerrahi müdahale ile de tedaviye başlanması mümkündür.

    Bitkisel olarak evde tedavi uygulamak isterseniz papatya ya da nane çayı tüketebilirsiniz. Günde 2-3 bardak nane çayı tüketerek mide ağrınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer papatya çayı tercih ederseniz bunun da günde 1 kez tüketilmesi yeterli olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow