hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Bağırsak Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir Bağırsak Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Gastrointestinal enfeksiyonlar, gastroenterite, mideyi, ince bağırsağı ve kolonu etkileyen sindirim sistemi iltihabına neden olan viral, bakteriyel veya paraziter enfeksiyonlardır. En yaygın semptomlar ishal, kusma ve karın ağrısıdır. İshal hastalığı, dünya çapında yaklaşık 2 milyar gastroenterit vakasına neden olan önemli bir sağlık sorunudur ve ishal, yaş altı çocuklarda önde gelen ölüm nedenleri listesinde ikinci sırada yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir?

    Akut veya kronik olabilir, bağırsakların farklı kısımlarını etkileyebilir ve birçok kökene sahip olabilir. Komplikasyon riskinden kaçınmak için onları nasıl tanıyacağınızı bilmek önemlidir.

    Bağırsak iltihabı, bağışıklık sisteminin bağırsak duvarı seviyesinde verdiği bir reaksiyondur. Aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Kökenine ve gelişimine bağlı olarak şu şekilde düşünülebilir:

    ● Ani ve geçici olduğunda bağırsakların akut iltihabı,

    ● Bağırsak iltihabı devam ettiğinde kronik iltihaplı bağırsak hastalığı.

    Çoğu durumda, gastrointestinal enfeksiyonlar kendiliğinden düzelir ve günler içinde kaybolur. Sağlık tesislerinde ve yeni doğanlar, küçük çocuklar, bağışıklığı zayıflamış hastalar ve yaşlılar gibi belirli popülasyonlarda ciddi olabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gastrointestinal enfeksiyonlara bakteriler, virüsler ve parazitler neden olabilir. Klinik semptomlar neredeyse aynıdır. Bu nedenle, tek başına klinik özellikler açısından patojenik nedeni belirlemek imkansız değilse de zordur. Bu ortamlarda hızlı tanı, uygun tedavi ve enfeksiyon kontrolü önemli önlemlerdir.

    Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

    Bağırsakların akut iltihabı genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. Bu, viral, bakteriyel veya parazitik kökenli olabilir. Bu özellikle, genellikle viral kaynaklı bir enfeksiyondan kaynaklanan gastroenteritte durumdur. 

    Kronik iltihaplı bağırsak hastalığının (IBD) nedenleri daha az bilinmektedir. Birkaç parametre söz konusu olabilir. Mevcut bilimsel verilere dayanarak, ülseratif kolit gibi belirli IBD'lere genetik bir yatkınlık vardır. Crohn hastalığı, kötü beslenme alışkanlıkları, sigara içme, kirlilik, kontamine gıda tüketimi vb. gibi bir dizi risk faktöründen kaynaklanıyor olabilir.

    Enflamasyonun kökenine, ciddiyetine ve seyrine bağlı olarak, aşağıdaki gibi farklı semptomlarla kendini gösterebilir:

    ● Karın ağrısı,

    ● Midede ağırlık hissi,

    ● Sindirim bozuklukları,

    ● Bazen kan izleriyle birlikte görülebilen ishal,

    ● Anal bölgede anal fissür veya apse oluşumu. 

    Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir Bağırsak Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak Enfeksiyonunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Tedavi öncelikle bağırsak iltihabının nedenine ve nedenine bağlıdır. Bir teşhisi derinleştirmek veya doğrulamak için ek incelemeler yapılabilir. Teşhise bağlı olarak farklı tedaviler uygulanabilir.

    Antibiyotikler, immünosupresanlar, ishal önleyici ve antispazmodikler gibi belirli ilaçlar özellikle reçete edilebilir. Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları durumunda, komplikasyon riskini sınırlamak için düzenli tıbbi izleme şarttır.

    Risk faktörleri sınırlandırılarak bazı bağırsak iltihaplanmalarının önüne geçilebilir. Özellikle sağlıklı bir yaşam tarzı ve iyi beslenme alışkanlıkları edinmek önemlidir. Hastalar yorgunluk ve bazen ateşle başvurur. Enflamatuar durum; gıdanın bağırsaktan emilim bozukluğu, anemiden, dışkıda yağ varlığından, vitamin eksikliklerinden ve kilo kaybı ve ödemle birlikte yetersiz beslenme durumuna yol açabilen protein sızıntısından da sorumlu olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağırsak İltihabında Risk Faktörleri Arasında Kimler Vardır?

    Bağırsak iltihabı her yaşta ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, 20 ila 40 yaşları arasındaki kişilerde daha fazla kronik inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) vakası olduğu görülmektedir. Crohn hastalığı genellikle 20 ila 30 yaş arasındaki kişilerde teşhis edilirken, ülseratif kolit esas olarak 30 ila 40 yaş arasındaki yetişkinlerde teşhis edilir.

    Bu hastalıkları iyileştirecek bir tedavi yoksa mevcut ilaçlar çoğu zaman kalıcı kontrollerine ve atakların dışında tatmin edici bir yaşam kalitesine izin vermektedir. Ek olarak, hasta bakımını daha da iyileştirmek için çeşitli araştırma yolları araştırılmaktadır.

    Kökeni, hastanın genetik duyarlılığı ve bağışıklık sisteminin özel reaktivitesiyle ilişkili çevresel faktörlerin karmaşık kombinasyonundan kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Crohn hastalığında iltihap, sindirim sisteminin tüm bölümlerini (ağızdan anüse kadar) etkileyebilir, ancak çoğunlukla bağırsakta lokalizedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow