Baş ağrılarının birden fazla sebebi olabilir! Baş ağrılarına etkili çözümler
Baş ağrısı toplumda en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Genel popülasyonun yüzde 48,9'unda her yaştan, ırktan ve sosyoekonomik geçmişten insanı etkileyen baş ağrısı gözlenmiştir. Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Araştırmalar, aile hekimine başvuran her 10 kişiden birinin baş ağrısından şikayet ettiğini göstermiştir. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, hemen hemen herkesin yaşadığı bir durum olan baş ağrısının nedenleri ve diğer merak edilenlerini sizler için anlatıyor.

Başın herhangi bir bölgesinde meydana gelen baş ağrıları, tüm insanların hayatlarının bir döneminde yaşadığı şikayetlerdir. Baş ağrılarının yüzde 96'sı iyi huyludur, ancak şiddetli bağ ağrısının geri kalanı acil bir durumdur ve erken müdahale hayat kurtarabilir. En çok görülen baş ağrısı tipleri; migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

En sık görülen baş ağrısı tipi, genellikle 20 yaş üstü kadınları etkileyen gerilim tipi baş ağrısıdır. Hastalar, gerilim tipi bir baş ağrısının başın etrafında sıkı bir bant gibi hissettiğini bildirmektedir. Boyun ve kafatası kaslarının gerilmesi, gerilim tipi baş ağrısına neden olabilir. Vücudu yanlış bir pozisyonda tutmak veya uzun süre stres gibi durumlar, gerilim tipi baş ağrılarına katkıda bulunan faktörlerdir.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
KÜME TİPİ BAŞ AĞRISI

Küme baş ağrıları, zonklayıcı olmayan ancak yüzün bir tarafında veya gözlerin arkasında belirgin bir yanıcı ağrı ile karakterizedir. Bu tür bir baş ağrısı ortaya çıktıktan sonra sulanma ve burun akıntısı gibi belirtilere baş ağrısı eşlik eder. Uzun sürme eğiliminde olan küme baş ağrılarında bu süreç bazen 6 haftaya kadar uzayabilmektedir. Küme baş ağrıları, haftanın herhangi bir günü, bazen günde birden fazla olabilir. Altta yatan neden tam olarak anlaşılmamakla birlikte, bu nadir görülen baş ağrısı türünden en çok 20 ila 40 yaşları arasındaki erkekler etkilenir. Küme baş ağrıları ataklar sırasında ortaya çıkar. Bu atakların süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 15 dakika ile 3 saat arasında değişmektedir. Ortalama olarak, çoğu hasta günde 1 ila 4 atak yaşar. Bu saldırılar genellikle günün aynı saatlerinde meydana gelme eğilimindedir. Bir saldırı bittikten sonra başka bir saldırı oluştu ve kümeleri ortaya çıkardı.
MİGREN

Migren, genellikle yüzün sadece bir tarafında meydana gelen zonklayıcı bir baş ağrısı olan şiddetli bir baş ağrısıdır. Migrenin kendisi birçok alt tipe ayrılır. Kronik migren bu alt tiplerden biridir ve bir aylık döngünün en az 15 gününde ortaya çıkar. Hemiplejik migrende (başka bir migren türü) inme benzeri semptomlar ortaya çıkar. Bu tür migreni olan kişilerde mide bulantısı, görme sorunları ve uyuşukluk gibi belirtiler baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkar. Migren aileden geçebilir ve bu nedenle çeşitli nörolojik bozukluklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Migren kadınlarda erkeklerden yaklaşık 3 kat daha fazla görülmektedir.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor
BAŞ AĞRISININ SEBEBİ NEDİR?

Baş ağrısının sebebi baş ağrınızın tipine göre değişir. Örneğin; birincil baş ağrılarında, çevresel faktörler genetik olarak duyarlı bireylerde beyinde aktivasyon oluşturur. Bu aktivasyon beyindeki kan damarlarının genişlemesine ve kimyasalların salınmasına neden olur. Bunlar sinirleri uyararak ağrıya neden olur. İkincil baş ağrılarının birçok farklı nedeni olabilir. Örneğin enfeksiyon (sinüsler, kulak, meninksler), kan damarlarında hasar (anevrizma, malformasyon, damar tıkanıklığı), tümörler, yüksek tansiyon sebeplerden sadece birkaçıdır. Bu nedenle, ikincil baş ağrılarının nedenini belirlemek çok önemlidir. Ek olarak, kadınlar adet sırasında baş ağrısı yaşayabilir. Bunun yanında stres de önemli bir tetikleyicidir. Daha önce periyodik ağrıları olan bir hastada bu ağrılar devam ediyorsa hastanın ağır analjezik kullandığı veya altta yatan psikolojik bir neden olabileceği düşünülebilir. Bununla birlikte, beyin kanaması sonrası hematom, serebral ven trombozu, menenjit ve temporal arterit gibi durumların da kalıcı baş ağrılarına neden olabileceğini unutmamak önemlidir.
BAŞ AĞRISINA ETKİLİ ÇÖZÜMLER

Baş ağrısı durumunda, altta yatan tıbbi bir sorun varsa tedavi için bir uzman yorumu önemlidir. Baş ağrısı tedavisi için pek çok ilaç mevcuttur. Migren tedavisinin amacı tetikleyicileri azaltmak ve ağrı sırasında damarlarda ve çevresinde oluşan sinir sistemi hassasiyetini ve olayları baskılamaktır. Temel tedavi, önleme ve saldırı tedavisi olarak ikiye ayrılır. Ağrı, basit ağrı kesiciler, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, etken madde ergotamin içeren ilaçlar veya triptanlar ile yönetilebilir. Ağrı kesiciler genellikle zararsız gibi görünen ilaçlar olmakla birlikte sürekli kullanımları özellikle böbrek parankimi ve diğer organlarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilmektedir. Bu nedenle sürekli kullanım önerilmez. Ağrı kesiciler atağın başında alınmalıdır. Baş ağrısı tedavisi için tercih edilen uygulamalardan biri ise sinir blokajıdır. Hasta öyküsü alındıktan sonra uzman tarafından sonucu uygun görülürse ilaç tedavisi ile birlikte bu yöntemle tedaviye geçilebilir. Baş ağrısı şikayetlerinin sinir blokajı ile tedavisi kısa sürede başarılı sonuçlara ulaşabilir. Botoks tedavisi, kronik migreni önlemek için bir seçenektir. Kronik migrende botoks enjeksiyonu önleyici bir tedavi seçeneğidir. Hastanın alın, şakak arkası, boyun ve trapez bölgelerine ince iğneler ile uygulanır. Etkisi bir hafta içinde görülmeye başlanır ve 3-6 ay devam eder. Ağrı daha sık hale geldiğinde en az 6 ay sonra uygulama tekrarlanabilir.