hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bcg Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Bcg Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Bcg Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Bcg Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Özellikle koronavirüs hakkında yapılan çalışmaların ardından bcg aşısı çok fazla konuşulmaya başlandı. Bcg olarak bilinen bu aşı aynı zamanda veren, yani tüberküloz aşısı olarak da bilinmektedir. Doğum ile beraber mutlaka periyodik aylar çerçevesinde bebeğe uygulanması gereken aşılardan biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet hastanelerinde ya da sağlık ocaklarında bu aşı bebekler için uygulanabilmektedir. Özellikle pek çok hastalığın önüne geçmek için oldukça etkili bir aşıdır. Bunlar içerisinde menenjit TB ile beraber miliyer gibi birçok hastalık öne çıkıyor.

    Bcg Aşısı Nedir?

    Bcg aşısı yeni doğan bebekler için uygulanan ve çok az yan etkisi bulunan, tüberküloza karşı bağışıklık kazandıran bir aşıdır. Özelliklerini lenfatik sistem ya da kan yoluyla tüberkülozun yayılmasını engelleyen en önemli aşı olarak öne çıkıyor. Bu sayede hayatı tehdit edecek miliyer ile beraber menenjit TB aşısına karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturur.

    Bcg Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

    Özellikle tüberküloz başta olmak üzere birçok farklı hastalığa karşı savunma mekanizması oluşturulabilmesi için, Bcg aşısı doğum ile beraber belirli bir ay çerçevesinde yapılır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu süre doğumdan sonra 2 ay itibariyle gerçekleşmektedir. Yani bebek 2. Ay için Bcg aşısı gerçekleştirilir.

    Genelde bebeklerin 1. aydan itibaren 24. aya kadar periyodik olarak aşı dönemleri bulunur. Bu dönemler içerisinde en önemli aşılardan biri olarak Bcg aşısı öne çıkıyor. Bebeğin doğumundan ilk aydan sonra ikinci ay itibariyle Bcg aşısı yapılır ve tüberküloza karşı bağışıklık sistemi daha güçlü hale getirilir.

    Bcg Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Bcg aşısı yan etkileri çok az olan aşılardan biridir. Bu konuda aşıdan sonra meydana gelebilecek komplikasyonlar belli başlı bazı durumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

    - Aşının dozu
    - Aşılama ve derinlik
    - Aşılanmış olan kişinin yaşı
    - Bağışıklık sisteminin durumu

    Bu gibi hususlar olası bazı küçük yan etkileri ortaya çıkarabilir. Ancak bunlar nadir şekilde gerçekleşir ve önemli bir yan etkisi bulunmayan aşılar arasında gelmektedir. Bunlar içerisinde şişlik, akıntı veya yara gibi durumlar söz konusu olabilir. Bunlar sadece 1 hafta sonra meydana gelebilecek istisnai durumları gösterir. Eğer aşıdan sonra istenmeyen bazı durumlar söz konusu olursa, o zaman mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.

    Bcg Aşısı Kimlere Uygulanır?

    Bcg aşısı hastalık yapma gücü azaltılmış olan bir canlı bakteri aşısı olarak öne çıkıyor. Cilde enjeksiyon vasıtasıyla uygulanan bu aşı, özellikle tüberküloz için yapılmaktadır. Doğumdan itibaren gerçekleştirilen bu aşı, genel olarak 2. ayda uygulanır. Tabii bazı istisnai durumlar karşısında farklı yaş kriterlerinde de yetişkin dönemde yapılabilmektedir. Ancak genel olarak doğumdan itibaren gerçekleştirilir ve bu da hayat boyu önemli hastalıklara karşı koruma oluşturur.

    Bcg Aşısının Özellikleri Nelerdir?

    Bcg aşısının birçok farklı olumlu ya da olumsuz özellikleri bulunmaktadır.

    - Isıya ve ışığa karşı dayanıksız bir aşıdır.
    - Deri içerisine (İntradermal) uygulanır.
    - Doğumdan itibaren uygulanabilir özelliğe sahiptir.
    - Kanla ya da lenfatik sistemli patojen basilinin yayılmasını engeller.
    - Hayatı tehdit eden menenjit ya da tüberküloz gibi hastalıkların önüne geçer.
    - Türkiye'de yapılan Bcg aşısı ile beraber, akciğer tüberkülozuna karşı 0-6 yaş grubu için %85 koruma sağlar.

    Bu gibi özellikleri ile beraber Bcg aşısının önemi çok büyüktür. Üstelik Sadece çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinlik döneminde %72,7 gibi önemli bir oran çerçevesinde pek çok hastalığa karşı korumayı sürdürmektedir. Bu sebepten dolayı doğum ile beraber 2. ay Bcg aşısının mutlaka yapılması gerekir. Uzman bir doktor kontrolünde gerçekleştirilen bu aşının, daha sonra da periyodik olarak takibi yapılması gerekmektedir.

    Bebekler İçin Aşı Takvimi

    Doğum ile beraber 24 aya kadar bebekler için belirli periyotlarda aşı takvimi bulunmaktadır. Bu aşı takvimi içerisinde 1. ay, 2. ay, 4. ay, 6. ay 12. ay, 18. ay ve 24. ay bulunmaktadır. Bu aşı takvimi içerisindeki her aşı belli başlı bazı hastalıkların önüne geçebilmek için uygulanmaktadır. Özellikle söz konusu tüberküloz ve menenjit gibi hastalıklar olduğu zaman, 2. ay itibariyle Bcg aşısı gerçekleştirilir. Uzman doktor kontrolü altında yapılan bu aşı ile beraber, hayat boyu tüberküloza karşı savunma mekanizması geliştirilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow