hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bel ağrısı deyip geçmeyin

    Bel ağrısı deyip geçmeyin
    expand

    Günlük hayatta yapılan bilinçsiz hareketler, masa başında yanlış oturuşlar, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler bel sağlığını tehdit ediyor. Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80’i, bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısından şikayet eden hastaların bir bölümünde de bel fıtığı gelişiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bel fıtığı toplumun önemli bir bölümünde görülen ve korkutan bir hastalık. Uzun çalışma saatleri, çeşitli fiziksel kazalar ya da yanlış fiziksel hareketler ve bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler bel sağlığını tehdit ediyor. Günümüzde yetişkinlerin yüzde 80’i, bel ağrısı çekiyor. Bel ağrısından şikayet eden hastaların bir bölümünde de bel fıtığı gelişiyor. Bel ve bacak ağrılarının önemli bir nedeni olan bel fıtığı, ilerleyen yaşla birlikte artış gösteriyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Boyacı, konservatif tedavi yöntemleri olarak belirtilen fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat gibi tedavilerin uygulanmasına rağmen hastanın iyileşmediği durumlarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini belirtiyor. Dr. Boyacı, “Hastada ilerleyici nörolojik bulgular görülmesi örneğin ayağında düşüklük olması, ürolojik problemler ve ağrılarının tedaviye rağmen düzelmemesi gibi durumlarda da cerrahi tedavi gerekebiliyor” diyor.Ancak açık ameliyatlar sonrasında özellikle iyileşme süresinin uzun olması hastaları tedirgin ediyor. Son yıllarda kullanılmaya başlayan endoskopik yani kapalı yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatları da bu noktada tercih ediliyor. Endoskopik bel fıtığı ameliyatları iyileşme süresini kısaltıyor.

    ENDOSKOPİK CERRAHİ FITIK TEDAVİSİNDE NASIL UYGULANIYOR?

    Son yıllarda “minimal invaziv” yöntemler olarak adlandırılan bir takım cerrahi yöntemler pek çok tıp dalında kullanılmaya başlandı. Endoskopik girişimler de bu yöntemlerden biri. Temel özelliği, normal dokulara zarar vermeden gerekli cerrahi işlemin yapılabilmesi.Hastada 1-2 santimlik bir cilt kesisi yapılıyor. Endoskop bu kesiden fıtıklaşmış bölgeye sokuluyor. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal bulunuyor. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkarıyor. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılıyor. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanıyor. Dr. Suat Boyacı, “Endoskopik yöntemler beyin cerrahisinde de pek çok ameliyatta kullanılmaya başlandı. Bu ameliyatlardan bir tanesinin de bel fıtığı ameliyatları. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatları olarak bilinen endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanıyor” diyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow