hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitki çaylarının sağlığa inanılmaz faydaları

    Bitki çaylarının sağlığa inanılmaz faydaları
    expand

    Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, sağlık için kaliteli bitki çayları tüketmenin önemine vurgu yaparak, bitki çaylarının sağlığa faydalarını ve hangi koşullarda çayın zararlı olabileceğini anlattı. Uyku problemi yaşayanlar için melisa çayı ve ıhlamuru tavsiye eden Sezik, yeşil çay hakkında da önemli bilgiler verdi.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neden bitki çayı içmeliyiz?
     

    Bitkilerin sağlığı koruyucu pek çok madde taşıdığının anlaşılması, bu maddeleri tabiattan doğrudan almak isteyenleri bitkisel çay içmeye yönlendirmiştir. Bilhassa antioksidanları çay içerek almak yaygınlaşmıştır. Bu yüzden son yıllarda ülkemizde de yeşil çay tüketimi oldukça artmıştır.

     

    Yeşil çay nedir? Siyah çaydan ne farkı var?
     

    Yeşil çay, çay bitkisinin fermentasyona tabi tutulmamış yapraklarıdır. Yapraklar toplanır ve kurutulur. Kimyasal yapısı siyah çaya benzer. Yalnız antioksidan etki gösteren maddeler yani polifenoller daha fazladır. Dolayısıyla bu amaçla daha çok kullanılmaktadır. Günde 3-4 kupa yeşil çay içilmesi uygun miktarlarda antioksidan madde alınması için yeterlidir.

     

    Rahat uyumak için melisa ve ıhlamur
     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer taraftan, rahat uyumak isteyenler, tek bitkili veya değişik bitkilerin karışımı olan bitkisel çayları tercih etmektedir. Melisa ve ıhlamur bu açıdan tercih edilen bitkilerdir. 

    Siyah çaya seçenek olarak da bitkisel çay içimi çok yaygındır. 

     

    Kaliteli çay nasıl anlaşılır?
     

    Çay üretiminde kullanılan bitkiler tarım yoluyla veya tabiattan elde edilir. Kalitelidir diyebilmemiz için kısaca şu hususları söyleyebiliriz:

    Uygun toplama, iyi tarım uygulamaları; hasat, parçalama ve depolama için uygun ve standart şartlar sağlanmalıdır.
    Toprak, toz, kir ile böcek ve diğer hayvan kirliliklerini taşımamalıdır.
    Ağır metal, pestisit, herbisit, mikrobik bulaşma miktarları gıda kodeksleri tarafından kabul edilebilir miktarları aşmamalıdır. 
    Gerekiyorsa bitki kısımlarında, mikrofungusların üremesi sonucu meydana gelen, aflatoksin, okratoksin gibi maddelerin, pirozolidin alkaloitlerive radyoaktif bulaşma tayinleri yapılmış olmalıdır. 


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow