Bizi bu havalar hasta etti! Sonbaharda hastalıklardan korunmak için 10 öneri
Sonbahar geldi. Mevsimsel değişiklikler genellikle birçok bulaşıcı hastalığı tetikliyor. Havaların ısınmasına bağlı olarak mide-bağırsak problemlerinde artış yaşanırken, havaların soğumasıyla virüs ve bakterilerin sebep olduğu mevsimsel grip bu havalarda artıyor. Uzmanlar, ruh sağlığımızın bile mevsim geçişlerinde daha çok etkilendiğine dikkat çekiyor. (Gül Kireklo / Sabah)




UZM. Dr. Zeynalova, mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak nelerin yapılması gerektiğini şöyle sıraladı:
1. Sağlıklı ve düzenli, ara öğünü kaçırmadan beslenin.
2. Bol su tüketin.
3. Mineral ve vitaminden zengin mevsimsel sebze ve meyveleri tüketin.
4. Sigara ve alkol başta olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durun.
5. Düzenli uykunuzu alın.
6. Temiz havada egzersiz, bol yürüyüş yapın.
7. Aşılarınızı zamanında yaptırın.
8. İyi havalanmış, temiz ortamlarda bulunun.

9. Öksürürken, hapşırırken ağız ve burnunuzu kapatın, ellerinizi sıkça yıkayın, el dezenfektanları kullanın.
10. Doktorunuza danışarak gerekirse gıda takviyeleri, çinko, propolis, kara mürver, C vitamini, vitamin D, magnezyum desteği alın.

Mevsim değişimiyle birlikte vücudumuzun bu farklılığa çeşitli tepkiler verebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Zeynalova, "Eğer önlem alınmazsa bazı hastalıklara yakalanma olasılığımız artar. Anksiyete, sinirlilik, duygu durum değişikliği, yeme bozuklukları, nefes darlığı, göğüste sıkışma, halsizlik, yorgunluk, nedeni belli olmayan kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, sabah uyanmakta zorluk, geceleri uyuyamama, burun akıntısı, geniz akıntısı, gözlerde veya kulaklarda kaşıntı, ciltte kızarıklıklar, soyulmalar, baş ağrıları, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi belirtiler mevsim geçişlerinde görülebilen belirtilere örnek olarak sayılabilir" diye konuştu.
GRİP BU MEVSİMDE ARTIYOR
MEVSİM değişikliğine bağlı olarak sık görülen hastalıkları ise Uzm. Dr. Zeynalova şöyle sıraladı: "Bulaşıcı hastalıklar kalabalık ortamları sever. Grip (İnfluenza) virüsünün damlacıklar yoluyla bulaşması daha serin ve nemli mevsimlerde artar. Yine; gribal sendrom, farenjit, bronşit (viral veya bakteriyal enfeksiyonlara bağlı), mevsimsel alerjik rinit, pnömoni, tüberküloz, KOAH, alerjik astım, akut gastroenterit, gastrit, reflü hastalığı, baş ağrısı, duygu durum değişiklikleri, viral hepatitler, tiroid başta olmakla endokrin ve metabolizma hastalıkları, kalp yetmezliği, aritmiler, tansiyon değişiklikleri, cilt hastalıkları, romatizmal hastalıklar vb. hastalıklar mevsim değişimiyle artış gösteren rahatsızlıklara örnek olabilir.