Böbrek taşı sancısına ne iyi gelir, neden olur?
Ailesel, genetik faktörlerin yanı sıra böbrek taşı oluşumunda beslenme alışkanlıkları da büyük rol oynuyor. Bu nedenle anatomik bazı sorunların yanı sıra belli besinlerin çok tüketilmesi, vücutta bazı vitaminlerin fazla olması veya sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Biz de bu nedenle böbrek taşı sancısına karşı hastaların beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerektiğini, böbrek taşı düşürmek için hastaların neler yapabileceğini ve böbrek taşı oluşumuna karşı ileriki dönemde dikkat edilmesi gerekenleri detaylı bir şekilde inceledik.
Böbrek taşı oluşumunun iki nedeni bulunuyor. Biri, aldığımız gıdaların bir kısmının fazlalığı veya bu gıdaları parçalayacak enzimlerin doğuştan olmamasından kaynaklanıyor. İkinci neden ise anatomik. Üriner sistemdeki bozukluk nedeniyle dışarı atılamayan parçalar kum şeklinde atılması gerekirken böbrek taşını oluştururyo. Sindirim sistemi hastalıkları, bağırsak problemleri veya idrar yolu enfeksiyonlarının sık geçirilmesi böbrek taşlarına zemin hazırlıyor. Aynı zamanda HIV virüsüne karşı kullanılan ilaçlar da böbrek taşı oluşumuna neden olabiliyor. Bilinenin aksine alkol tüketimi ile böbrek taşı oluşumu arasında klinik bir bağ ise bulunmuyor.
Fosfat, kalsiyum, oksalat içeren besinlerin fazla alınması, çok fazla vitamin kullanılması, çok fazla koruyucu madde içeren gıda tüketilmesi böbrek taşlarının oluşumunu tetikler.
Böbrek taşlarının oluşumunda ailesel ve genetik faktörlerle birlikte beslenme alışkanlıkları da rol oynuyr. bu nedenle taş tedavisinden sonra tekrar taş oluşması mümkün. Uzmanlar bir kez taş düşüren hastaların ikinci kez taş düşürebileceğini belirtiyor.
Böbrek taşı sancısı yaşayan hasta böbrek taşını nasıl düşürür?
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya, böbreği çok odalı bir ev gibi düşünürsek böbreğin bazı odalarında taşın hiçbir zaman düşmeyebileceğini belirtiyor. Bazı odalarında ise taşın rahatlıkla düşebileceğini belirten Prof. Dr. Kaya böbrek taşının boyutu, taşın bulunduğu yer; üreterdeki böbrek harici olan yerlerdeki, örneğin taşın mesanede olması gibi durumlara göre böbrek taşının ne kadar zamanda düşeceğinin değişiklik gösterebileceğini belirtiyor.
Prof. Dr. Kaya, 6mm'den büyük taşların kolay kolay düşmeyeceğini belirtiyor.
4-6mm arasındaki taşların yarısı kendiliğinden düşüyor, yarısı müdahale ile düşebiliyor.
4-5mm ve altındaki taşların yüzde 90'ı kendiliğinden düşüyor.
Prof. Dr. Cevdet Kaya'nın açıklamalarına göre;
Bir kısım böbrek taşının düşmesi için bol sıvı almak, bol su içmek ve hareket etmek yeterli.
Belli boyutun üzerindeki taşlar ilaç tedavisi ile düşürülebiliyor. Bunun için özellikle üreter adı verilen kanalları genişletecek ilaçlar, böbrek taşı düşürmeye yardımcı oluyor.
Bazı taşlar ise ne sıvı tedavisi ne ilaç tedavisi ile düşüyor. Bu böbrek taşları için hastanın mutlaka operasyon geçirmesi gerekiyor.
Böbrek taşı düşürülebilir boyuttaysa ve iyi bir lokasyondaysa, bol sıvı alınması gerekir.
Yaz aylarında 2-2,5 litre, kış aylarında 1,5 litre suyun altına inmemek gerekir.
Sıvı alımına suyun dışında meyve suyu ve çay da dahildir.
Ancak sıvı alımının belli saatlere yoğunlaştırmamak, tüm gün boyunca dengeli bir şekilde almak gerekir.
Böbrek taşı düşürüyorsanız, Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya'nın açıklamalarına göre ağrı kesici almakta bir sakınca bulunmuyor. Ağrı kesicinin üriner sistem kanallarını genişletecek bir ağrı kesici olması gerekiyo. Herhangi bir mide sorununuz yoksa, bilinen ağrı kesicileri almakta bir sakınca yok. Böylece böbrek taşı düşürme sancınısını hafifletmeniz mümkün.
Çok küçük parçaların bol sıvı ile çok daha rahat düşürülebileceğini belirten Prof. Dr. Kaya, böbrek sancısı çekilen dönemde bol sıvı alınmasının çok önemli olduğunu ve bu sayede bazı hastalarda ağrının azaldığını gözlemlediklerini belirtiyor.
Böbrek sancını azaltacak herhangi bir vücut manevrası olmadığını belirten Prof. Dr. Kaya, böbrek sancısı ileri bir boyuta vardıysa, artık ağızdan alınan ağrı kesicilerden çok fazla fayda görülemeyeceğinden hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirtiyor.
Daha az yağlı beslenmeli
Kola gibi gazlı içecekler tüketilmemeli
Tuz tüketimi minimuma indirilmeli
Yaz aylarında en az 2,5; kış aylarında ise en az 1,5 lt su tüketilmeli
Günlük egzersizler aksatılmamalı
Sancıyı azaltmak için ağrı kesici alınmalı
Koruyucu madde içeren gıdalardan uzak durulmalı
Çok fazla fosfat, kalsiyum, oksalat içeren besin tüketilmemeli
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Şeker hastalığının şifası tespit edildi!
Dikkat bu takviye kalbi bile durdurabilir!
Öksürük 2 haftadan uzun sürüyorsa dikkat! Kalıcı hasara neden olabilir...
48 saate kadar bulaşıcılığını koruyor! Uzmanlardan grip uyarısı
Cilt yanığına yapılacak en tehlikeli müdahale! Meğer hepimiz yanlış biliyormuşuz...