Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir? Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır Tedavi Yöntemleri Nelerdir
expand
KAYNAKCnnturk.com

Boş gebelik mide bulantısı, göğüs ağrısı, kasık ağrısı ve düzensiz regl periyotlarına sahiptir. İlk 3 ay içerisinde kesenin ultrason ile takip edilmesi sonucu tespit edilebilir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Boş gebelik düşüklerin başlıca nedenleri arasındadır. Belirtileri hamilelik ile benzer olabilir fakat bazen herhangi bir belirti göstermediği de olabilir. Boş gebeliğin başlıca belirtileri arasında pozitif gebelik testi, göğüs ağrısı ve göğüs hassasiyeti, kasık ağrısı, mide bulantısı, kusma ve düzensiz regl periyotları vardır. Vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik ve ödem olması, yorgunluk ile halsizlik de boş gebelik belirtilerindendir. Gebeliğin sona ermesi ile karın ağrısı, göğüs hassasiyetinin ortadan kalması ve vajinal kanama da olabilir. 

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Anembriyonik gebelik esnasında bazı kadınlarda hamileliğe benzer semptomlar olsa da ultrasonografide gebelik kesesinin takibi ile kesin teşhis koyulabilir. Boş gebelik teşhisi genelde ilk üç aylık süre içinde konur. Çünkü bu zaman içerisinde embriyonun görünmesi gerekir ve boş gebelikte böyle bir durum söz konusu olmaz. Boş gebelikte ultrason ile bakıldığı zaman kese büyümesine rağmen içinde embriyo olmaz. Hamilelik döneminde üretilen B-hCg hormonunun düzeyini kontrol ederek yalnızca kişinin geve olduğu anlaşılır. Boş gebeliğin tanısı için mutlaka belirli aralıklar ile gebelik kesesi takip edilmelidir. 

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Boş Gebelik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boş gebelik tedavisinde en etkili yöntem gerçek olmayan gebeliğin sonlandırılması şeklindedir. Bunun için ya medikal yöntemler ya da cerrahi yöntemler tercih edilir. Doktorlar boş gebelikten şüphelendikleri zaman ultrason takibi için birkaç hafta bekleyebilir. Bekleme süresinde gebelik kendi kendine düşükle sonuçlanabilir. Bu sırada karın ve kasık bölgesinde ağrılar ortaya çıkabilir. Düşük eğer doğal bir şekilde başlarsa rahmin temizlenmesi için kürtaj işlemi yapılır. 

Boş Gebelik Kimlerde Olur?

Boş gebelik tüm kadınlarda görülebilen bir durumdur. Fakat ileri yaştaki kadınlarda genç yaştakilere göre görülme olasılığı daha yüksektir. Anne ya da babasında yani ailesinde genetik sorunlar olan, anomalili çocuk doğurma öyküsü olan kadınlarda boş gebelik görülme olasılığı daha fazladır.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hamilelik ile karıştırılsa da kesenin içinde embriyo olmaz ve bu nedenle de düşük yapılması gerekir. Boş gebelik kadınların psikolojilerini olumsuz etkileyebilecek bir durum olduğundan operasyon sonrasında psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir.

Boş Gebelik Nedir?

Diğer adı ile anembriyonik gebelik olarak da bilinen boş gebelik döllenmiş olan yumurtanın uterusa yerleşmesi fakat kese içinde embriyo oluşmaması anlamındadır. Embriyo olmasa da gebelik hormonu üretmeye devam eder ve hamilelik testlerinde de bu pozitif gözükür. Bu nedenle her ne kadar kesenin içinde embriyo olmasa da hormon ürediği için hamilelik testleri ile kan testlerinde kişiler hamile gibi gözükür. Genelde boş gebelik kendini mide bulantısı, baş dönmesi ya da göğüs bölgesinde gerginlik ile belli eder. Boş gebeliğin ilk üç hafta içinde sonlandırılması ile tedavi gerçekleşir.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow