Boyun bölgesindeki şişliklere dikkat

Zaman zaman yetişkin ve çocukların boyun bölgesinde oluşan şişlik ve tanımlanamayan kitleler genellikle bir hastalık veya sorunla ilgili.
Bazıları evde alınabilecek basit önlemlerle tedavi edilebilirken kimi şişlik ve kitleler, ciddi sorunların habercisi ve mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmeli.
Kulakların alt, ön ve arka kısmında, boynun her iki tarafında veya arkasında ya da koltuk altlarında veya kasıklarda meydana gelen yumru gibi şişliklerin ne anlama geldiğini Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu anlattı:
Enfeksiyon: Vücudun iki veya daha fazla bölgesindeki bezler şişti. Ateşiniz olabilir ve kendinizi hasta hissediyorsunuz. Pek çok virüs bezlerde şişme yapabilir. Saç derisi enfeksiyonu boynun arkasındaki bezleri şişirebilir. Mantar da dahil ayaklardaki enfeksiyonlar kasık bezlerini şişirir.
Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bazı hastalıklar da kasık bezlerinde şişmeye yol açabilir.
Öpücük Hastalığı: Boyun, kasık ve koltuk altı bezleriniz şişti ve yüksek ateşiniz, şiddetli boğaz ağrısı ve yutkunma sorununuz var. Bu durumda halk arasında 'öpücük hastalığı' olarak bilinen infeksiyöz-mononükleöz hastalığından şüphelenilebilir.
Kabakulak: Çene ucuyla kulakların arasında şişlik varsa bu duruma düşük ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik ediyorsa bu belirtiler ışığında kabakulaktan söz etmek mümkün.
Kabakulak geçiren biriyle temas etmiş olmak ve aşı yaptırmamış olmak da kabakulağın nedenleri arasında yer alır.
Kızamıkçık: Kendinizde veya çocuğunuzda boyun arkasındaki bezlerde şişme var ve birkaç gün içinde vücudunuz pembe bir döküntüyle kaplandı. Bu genelde hafif bir hastalıktır, ama başkalarına, özellikle de hamile kadınlara bulaştırmamak önemli.
Bademcik iltihabi: Çocuğunuz boğazının şişmesinden şikayet ediyor ve katı yiyecek yemek istemiyor. Boynunun yan tarafındaki bezlerde ise şişlik bulunuyor. Bu durumda kendi kendine tedavi yöntemleriyle onu rahatlatabilirsiniz.
Çocuk 48 saat içinde iyileşmez ve başka belirtiler gündeme gelirse, mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.
Kendiniz ne yapabilirsiniz?
Op. Dr. Tamer Haliloğlu neler yapılabilceği hakkında da bilgi verdi:
"Çok rahatsızsanız, ihtiyaç olduğu ölçüde (bir havluyu sıcak suya batırıp) sıcak kompres yapın ve aspirin, asetaminofen veya ibuprofen alın. Hassasiyet ve ağrı genelde birkaç gün içinde geçer, şişin inmesi ise birkaç haftayı bulur.
Geçmez, daha kötü olur ve bezler şişerse mutlaka bir uzmana başvurun. Zira tüm bunlar bir kabakulak hastalığının şikayetleriyse dalağınızı yoran faaliyet ve sporlardan kaçınılmalıdır. Çünkü dalak büyüyebilir ve yırtılabilir."
Sorununuz ciddi olabilir
Boyun bölgesindeki ve vücudun bazı bölgelerindeki şişliklerle kitleler virüs ve bakteri kaynaklı da olabiliyor.
Op. Dr. Tamer Haliloğlu, virüs ve bakterilere maruz kalmanın olağan bir durum olduğunu ve önlemenin hemen hemen olanaksız olduğunu belirtti:
"Kabakulak ve kızamıkçık gibi hastalıklar ise ancak aşıyla önlenebilir. Bu durumda kendiniz ve çocukların mutlaka aşı olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra, boyun bölgesindeki bu şişlikler bazı ciddi hastalık ve problemlerin de işareti olabilir.
Bu hastalıklar arasında, ciltte tahriş, kronik yorgunluk sendromu, difteri, diş apsesi, HIV enfeksiyonu, lösemi, meme kanseri, boyun kanseri ve diğer kanser türleri olabilir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Demansın ilk sinyalleri olabilir! Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıklar ciddiye alınmalı
Krepten makarnaya, sütlaçtan pizzaya aşırı işlenmiş 'yüksek proteinli' gıdalar gerçekten faydalı mı?
İspanyol televizyon yıldızı günlerdir yoğun bakımda! Uzman isim uyardı! 'Öksürük ve hapşırma ile yayılıyor!'
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu önerdi! Et benlerini patır patır döküyor! '15-20 DAKİKA BEKLETMEK YETİYOR!'
Glütensiz besinlerin fazla tüketimi kilo artışına yol açabilir