Bradikardi nedir, neden olur?

Bradikardi hastalığının görülmesinin birçok sebebi bulunur. Kalbin normalden daha yavaş atması anlamına gelen bu rahatsızlığın belirtileri de herkes tarafından merak ediliyor. Farklı nedene bağlı olarak gelişen bu hastalık kalbin yavaş atması anlamı taşıyor. Bradikardi nedir, neden olur?
Bradikardi denildiğinde akla ilk ritim bozukluğu gelir. Farklı nedene bağlı olarak gelişen bu hastalık kalbin yavaş atması anlamına gelir. Bunun tam tersi ise taşikardi olarak adlandırılır.
BRADİKARDİ NEDİR?
Bradikardi normal seviyeden daha yavaş atan kalp hızıdır. Yaygın türlerinden birisi kalp atışının dakikada 60 atıştan düşük olmasıdır. Buna sinüs bradikardis denilir. Kalp genellikle dakikada 60 ile 100 kez atar. Bu atış hızı normal olarak görülür.
Fakat 60'dan daha az atması durumunda bradikardi ortaya çıkar. Kalbin her kasılmada vücuda yeteri kadar oksijen açısından zengin kan pompalamaz ise bradikardi ciddi sorunlara neden olur. Fakat bazı kişilerde yavaş kalp atış hızı semptomlara ve komplikasyonlara da neden olur.
BRADİKARDİ NEDEN OLUR
Hastalarda bradikardi nedenleri yaşam tarzı seçimlerinden kalp hastalıklarına kadar değişiklik gösterebilir. Kalp hastalıklarından kaynaklanan bradikardi olabilirken başka nedenlerde de bradikardi görülme olasılığı bulunur. Kalp hastalıklarından kaynaklıyor ise kalp dokusundan oluşan hasarlardan dolayı bradikardi görülür.
Buna göre başlıca nedenleri şunlardır:
Koroner arter hastalığı
Çok fazla alkol tüketilmesi ve kullanılması
Yüksek tansiyon rahatsızlığı
Psikolojik stres ve kaygı
Keyif verici uyuşturucu kullanımı
Uyku apnesi rahatsızlığı
Sigara kullanılması başlıca bradikardi nedenleri arasında yer alır.
BRADİKARDİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bradikardi, kalp hastalığı olan bireylerde görülmesi olası bir durum olarak kabul edilir. Hasta olan kişilerde bradikardi görülebildiği gibi kalp hastalığı olmayan kişilerde de bradikardi görülme olasılığı bulunur.
Bu gibi durumlarda diğer sistematik hastalıklardan olan anemi, bazı hormonal hastalıklar, bağ dokusu hastalıkları ve tiroit bezinin az veya çok çalışması gibi hastalıklar da akla gelir. Ritim bozukluğu olan kişiler genellikle bu hastalığın farkına varmakta güçlük çeker. Bu kişiler genellikle muayene sırasında veya EGK çekimi sırasında bradikardi teşhisi konur.
Kalp atışlarındaki düzensizlik hissedilmesi,
Kalbinde duracak gibi bir hissin oluşması,
Göğüs kısmında kuş çırpınma hissinin oluşması,
Çarpıntı,
Baş dönmesi,
Nefes darlığı görülmesi,
Boşluğa basma hissi gibi belirtiler görülür.
Kişilerde baş dönmesi, bayılma ve hareket edildiğinde nefes darlığının görülmesi kalp hızının yavaşladığını görülür. Kalp ritminde duraklama 3 saniye ve yukarıda olması durumunda ise baş dönmeleri ve bayılma gibi semptomlar görülür.
Fakat kişiler uyku esnasında bu zaman dilimi anormal sayılır. Kalp hızının normal seviyeden yüksek olduğu durumlarda bayılma ve baş dönmesi gibi şikayetler görülür. Özellikle baş dönmesi, çarpıntı hissi ve göğüs ağrısı semptomları durumun ciddi oluğu anlamına gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yemeği böyle yemek karın bölgesinde yağlanmanın önüne geçiyor!
Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir
‘Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor’
Prof. Dr. Tevfik Özlü: ‘Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla’
Makyaj yaparken göz sağlığınızdan olmayın