hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu belirtiler omurga tümörünün habercisi olabilir

    Bu belirtiler omurga tümörünün habercisi olabilir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Tümörde erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, tümör belirtilerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan, içerisinde omuriliği barındıran ve sinir sistemimizin en önemli yapılarından biri olan omurganın karşılaştığı sağlık sıkıntılarından biri de omurga tümörüdür. Bu tümörler, omurgayı oluşturan kemiklerde, sinirlerde veya yumuşak dokularda meydana gelerek hastayı ciddi sonuçlara yöneltebilmektedir.

    Doğru yatak seçimi ile sağlıklı uykular

    "Omurga rahatsızlıkları gazetecileri tehdit ediyor"

    Şiddetli omur ağrılarına dikkat

    Omurga tümörlerinde en sık rastlanan belirtisi tümörün bulunduğu bölge ve çevresinde meydana gelerek aşağı ve yukarı yönlerde yayılım gösteren şiddetli omur ağrılar olduğunu söyleyen Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay, “Özellikle geceleri rastlanan veya şiddetlenen sırt ağrıları, omurga tümörlerinin önemli bir belirtisi olmakta ve bu ağrıların üzerine düşülmesi gerekiyor. Tümörlerin büyüklük ve şiddetine göre kol, bacak ve göğüs bölgesinde uyuşmalar gözlenebilirken, bu bölgede oluşan kuvvet kaybı ve işlevsizlik gibi bulgular da omurga tümörünün işaretçisi olabilir. Boyun bölgesi başta olmak üzere omurganın parçalarında meydana gelen ve istirahat durumunda geçmek bilmeyen bası his-leri de, omurga tümörü ihtimalini kuvvetlendiren belirtiler arasında yer alır. Reflekslerde gerileme, bölgesel hissizlikler ve bu nedenlerle yatağa bağlı hissetme durumu, uzmanların aklına omurga tümörü ihtimalini getirmektedir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Omurga tümörü riski her zaman göz önünde bulundurulmalı”

    Tanı koymanın ilk adımı hastanın şikayetlerini dinlemek ve dikkatli - ayrıntılı muayene etmektir. Daha sonra basit radyolojik tetkiklerden ileri radyolojik tetkiklere kadar birçok yöntem kullanılır. En son gerekirse biyopsi yapılır; tedavi yöntemleri ise tümörün şiddeti ve büyüklüğüne göre cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi şeklinde olmaktadır. Çoğu zaman bu tedavi şekilleri kombine edilir. Bazen de RFablasyon, vertebroplasti, kifoplasti gibi minimal invaziv yöntemler kullanılmaktadır.

    Doç. Dr. Suat Canbay, “Türüne, bölgesine ve seviyesine göre kimi zaman sinsice ilerleyerek erken tanı seçeneğini alaşağı eden omurga tümörleri, hassasiyetle takip edilmesi gereken bir sorundur. Tümör geçmişi bulunan hastalar başta olmak üzere, yukarıda sıralanan belirtilere sahip olan veya belirtilere gerek kalmaksızın omurga sağlığına önem atfeden herkesin, omurga tümörü riskini her zaman için göz önünde bulundurması ve düzenli uzman kontrolünden geçmesi gerekmektedir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow