Çiğ eti sakın yıkamayın, çünkü... Kurban eti nasıl saklanmalı ve tüketilmeli? Uzman isim tek tek anlattı
Sıcak hava koşulları nedeniyle özellikle kurbanlık etlerin saklama ve tüketim koşullarına çok dikkat etmek gerekiyor. Çiğ etlerin hijyen şartlarının son derece hassas olduğunu belirten Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Bayram tatilinde ağzımızın tadının bozulmasını istemiyorsak et ürünlerini güvenli biçimde tüketmeli ve dikkatle saklamalıyız” dedi.

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Sıcak hava nedeniyle kurban kesim ortamlarına ve et saklama koşullarına çok daha fazla önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Ebru Akdağ, et ürünlerinde gıda güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.

Kurban kesiminden sonra elde edilen çiğ etlerin hijyen ve saklama koşullarının son derece önemli olduğunu belirten Akdağ, şunları söyledi:
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

“Etlerin güvenli biçimde tüketilmesi ve saklanması çok önemli. Bazı kritik bilgileri hatırlamamızda fayda var. Öncelikle, kurban etinin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre farklılık göstermekte olup buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gün iken; kıymada ise 1-2 gündür. Dondurulmuş etlerin saklama süresi 4-6 aydan fazla olmamalı, çözünen etler tekrar dondurulmamalıdır.

Bunların dışında çiğ etler yıkanmamalıdır. Çünkü etlerin yıkanması, üzerindeki zararlı mikroorganizmaların çevreye sıçramasına neden olur.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

Kesimden sonra çiğ etler en kısa zamanda buzdolabına konmalıdır. Çünkü etler dış ortamda uzun süre bekletildiğinde üzerlerinde mikroplar ürer. Bu durum çiğ etler için çok daha tehlikelidir.

Ayrıca mutfakta etler için kullandığımız araç gereçleri diğer gıdalarda kullanmamak gerekir. Çünkü mikroplar iyi birer otostopçudur.Kullandığınız araç gereçler ile etlerdeki mikroplar rahatlıkla diğer gıdalarınıza bulaşıp hastalık ve hatta zehirlenme riski yaratabilir.
Haber devam ediyor
Haber devam ediyor

Bunların yanı sıra etlerin pişirilme süreleri de çok önemlidir. Etlerin çiğ kalmaması için merkezi pişirme sıcaklıkları, kontrol edilmelidir. Örneğin kuşbaşı veya parça etlerin pişme derecesi 63, kıymanın ise 71 derecedir.”