hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Çoçuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Tedavi Edilir?

    Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir Çoçuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Tedavi Edilir
    expand

    Haftada ikiden az bağırsak hareketi olan çocuklarda kabızlıktan bahsediyoruz. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin sıklığında bir azalma ve bunları geçerken zorluk ve ağrı ile karakterizedir. Bir çocukta bazen haftada dörtten az dışkılama yaparsa kabızlık olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

    Kabızlığın belirti ve nedenleri çocuğun yaşına göre değişir. Çoğu durumda, her şeyin yolunda gitmesi için çocuğun daha fazla içmesi ve daha dengeli beslenmesi yeterlidir. Kabızlık korkusu ebeveynler için bir takıntı haline gelmek zorunda değildir. 

    Küçük çocuklarda kabızlık çoğunlukla yiyecekle ilişkilidir. Örneğin, lif bakımından düşük ve kabızlık yapan yiyecekler açısından çok zengin bir diyet tüketilmiyorsa kabızlık olabilir. Kabızlık, özellikle ateş veya sıcak havalarda bir çocuk yeterince içmediğinde de ortaya çıkar. Kabızlık, özellikle ebeveynler bu konuda endişeli ise, özellikle tuvalet eğitimi sırasında psikolojik bir kökene sahip olabilir. Çocuk için stresli durumlar da kabızlığın sebebidir. Son olarak, bazı ilaçların kabızlık etkisi olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarda Kabızlık Belirtileri Neleridir?

    Küçük çocuklarda kabızlık büyük, sert dışkılara neden olur. Çocuk dışkılamada güçlük çeker ve yaptığında canı yanar. Bu ağrının bir sonucu olarak, tuvalete ya da çocuk bezine gitmekten kaçınır, bu da sadece kabızlığını daha da kötüleştirir. Bazen kabızlık düşük hacimli, seyrek ishal gibi görünen şeylerle sonuçlanır, sahte kabızlık ishalidir. Nadir durumlarda, sert dışkı birikmesi kalın bağırsağı tıkayabilir.

    Bebeklerde dışkı küflü veya yarı sıvı, altın sarısı ila yeşilimsi renktedir. Sadece göğüsten beslenen dışkı nadirdir (her şey sindirilir), bazen haftada bir veya daha az sıklıkla olur. Sebzeler, meyveler ve etler çocuğun diyetine dahil edildiğinde tutarlılıkları artar. Sıklıkları değişir ve bir bebeğin her iki veya üç günde bir bağırsak hareketi olması alışılmadık bir durum değildir. 

    Çocuklarda Kabızlık Nedenleri Nelerdir Çoçuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Tedavi Edilir

    Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

    Kabızlık bazen çocuk için üzücü ve ağrılıdır, ancak genellikle birkaç komplikasyona neden olur. Nadir durumlarda, sert dışkı birikmesi kalın bağırsağı tıkayabilir. Sert dışkı çıkarmak, anal fissürlere, kanamaya, enkoprezise (kutuya bakın) ve hatta rektal prolapsusa (rektum anüsten çıkar) neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabızlığı önlemek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

    ● Çocuğa bol miktarda sıvı, ideal olarak günde 8 bardak su verildiğinden emin olun.

    ● Özellikle sebzelerde, meyvelerde ve tam tahıllı tahıllarda bulunan diyet lifi alımınızı artırın. Yiyeceklerinize buğday kepeği eklemekte tereddüt etmeyin.

    ● Çok yağlı ve çok tatlı yiyeceklerin yanı sıra hayvansal proteinlerin tüketimini sınırlayın.

    ● Çocuğa kuru erik suyu içirin ya da aynı meyveden bir püre yedirilebilir.

    Çocuklarda kabızlığı tedavi etmek için oral müshiller verilmemelidir. Bazı yoga pozisyonları bağırsak hareketini teşvik edebilir. Diğer şeylerin yanı sıra, yerdeki bükülmeyi ve balık duruşunu tavsiye ediyoruz. Daha ciddi bazı durumlarda lavman verilerek bağırsaklar boşalmaya teşvik edilir.

    Çocuklarda Kabızlık Nasıl Önlenir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek lifli yiyecekler içeren süt ürünlerini servis edin: örneğin, yoğurda biraz meyve ile eşlik edin.

    Çocuğu günde en az bir saat egzersiz yapmaya teşvik edin. Çocuğunuzu her gün bağırsak hareketi yapmaya teşvik edin: Bu aktiviteyi günlük rutinine entegre ederek, dışkı emisyonu ve dolayısıyla kabızlık ile ilgili korkuları azaltmaya yardımcı olacaksınız.

    Bazı efsaneler, kabızlık özelliklerini, yine de lif bakımından zengin olan muz ve havuçlara bağlar. Hiçbir ciddi araştırma bu inançları desteklemiyor. Bu nedenle, kendinizi bu sağlıklı gıdalardan mahrum bırakmak için iyi bir neden yoktur.

    Fonksiyonel veya idiyopatik kabızlık, organik kabızlıktan çok daha sıktır. Çoğu zaman anatomik, organik veya tıbbi bir neden yoktur. Genellikle çok faktörlü kökenlidirler. Çoğunlukla akut retansiyon olayından önce anal yaralanmaya neden olsun ya da olmasın ağrılı dışkılama ve erken eğitim girişimleri gelir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow