Çocukları neden spora teşvik etmeliyiz?
Sporun sadece bedensel ve ruhsal değil akademik başarı üzerinde de olumlu etkileri bulunduğunu belirten Eğitimci Can Uysal, çocukların spora teşvik edilmesinin önemini ve bilinmesi gerekenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.



Spor, motivasyon, mücadelecilik, stratejik düşünme, rekabet, dayanıklılık gibi yetiler kazandırıyor. Ancak spor beyindeki bazı bölgelerin daha çok çalışmasını da sağlıyor ve akademik başarıyı yükseltiyor. Hem de bunu beyindeki bazı maddeleri ve hormonları artırarak yapıyor.
Öğrenme kalıcı hale geliyor
Spor, BDNF (brain derived neurotrophic factor) yani beyin türevli nörotrofik faktör ismi verilen bir proteini artırıyor. Bu protein sadece düzenli egzersiz ile artıyor. Beyinde sinirler arasındaki bağlantıların artmasını sağlayan BDNF proteini ile öğrenilen bilgiler kalıcı hale geliyor ve bu da okul başarısını artırıyor. Kısaca; sağlam kafa sağlam vücutta bulunuyor. Kardiyo egzersizleri dediğimiz egzersizler ise beyinde sözel hafıza ve öğrenmeyi teşvik eden beyin bölgesi olan hipokampüsün büyümesini sağlıyor. Bunun için aerobik, bisiklet, yürüyüş, koşma gibi egzersizler yapmak gerekiyor. Tabii spor ile gelişim gösteren tek bölge hipokampüs değil.
Beyinde hafızayı kontrol eden, düşünmeyi sağlayan ve karar verme, idare etme gibi işlevleri olan, beyindeki “büyük patron” olarak adlandırabileceğimiz ön bölge prefrontal korteks de egzersiz yapanlarda, yapmayanlara göre daha büyük. Yani spor öğrenme, öğrenilen bilgileri kalıcı kılma konusunda destek sağlıyor.

Spor yapan bir öğrenci sadece hormonal, kimyasal değişimlerden fayda görmüyor. Spor, çocuklara yarışmayı öğretiyor ve rekabet etme gücünü de veriyor. Kazanması için disiplinli şekilde çalışmayı öğrenen çocuklar kaybetmenin de hayatın akışı içinde doğal olduğunu görüyor.
Stres yönetimini sağlıyor
Sporun herkes için en güzel faydası belki de endorfin, dopamin, serotonin gibi mutluluk veren hormonları salgılamasıdır. Düzenli sporun bu hormonlar sayesinde bağımlılık yaptığını da biliyoruz. Endorfin, dopamin gibi maddeler aynı zamanda doğal ağrı kesicilerdir. Özellikle takım sporu yapan çocukların, mücadele gücü daha yüksek olur. Dolayısıyla rekabet ve baskı altında da çalışmayı, karar vermeyi ve stresi yönetmeyi bilirler.
Depresyon ve anksiyeteden koruyor
Düzenli olarak spor ile uğraşan çocuklarda kaygı ve depresyon daha az görülüyor. Spor yapmak mutluluk hormonları salgılayarak bunu sağlarken aynı zamanda çeşitli sosyal baskıları da daha aza indirgemeyi sağlıyor. Çocuklar okul ve sınav stresini başka bir alanda mutlu olarak üzerlerinden atıyor.