hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CPR nedir, neden önemli, nasıl yapılır? CPR ne zaman yapılır?

    CPR nedir, neden önemli, nasıl yapılır CPR ne zaman yapılır
    expand

    ABD’de yaşayan ünlü kalp cerrahı, Hürriyet yazarı Mehmet Öz, New Jersey’deki Newark Havalimanı’nda bir yolcunun hayatını CRP uygulayarak kurtardı. Peki, CPR ne demek, neden önemli, nasıl yapılır? CPR ne zaman yapılır?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    60 yaşındaki bir adamın, aniden kalbinin durması sonucu yere yığılmasını fark eden Dr. Öz hemen müdahale etti. Adamın yere düşerken başını çarptığını ve kanaması olduğunu anlatan Dr. Öz “Rengi patlıcan gibi mosmordu. Nefes almıyor, nabzı da atmıyordu” dedi. CPR (kalp masajı ve suni solunum) uygulayarak hava yolunu açtığını belirten Dr. Öz, “CPR’yi herkes öğrenebilir ve bir hayat kurtarabilir” diye konuştu.

    CPR NEDİR, NEDEN ÖNEMLİ, NASIL YAPILIR?

    CPR, en basit şekilde hastanın ağzından hava üflenmesi (suni solunum) ve kalbinin bulunduğu bölgeye el ile baskı uygulanması yöntemi (kalp masajı) olarak açıklanabilir. Kişinin ağzından hava üflenmesiyle akciğerlerine hava gitmesi sağlanır. Göğüs kafesine baskı uygulanmasıyla da kalbin vücuda kan pompalaması sağlanır. Bu sayede öncelikle beyin olmak üzere organlara ve dokulara kan akışı devam edebilir. Eğitimi olan kişiler “göğüs kompresyonu + solunum” şeklinde, eğitimi olmayan kişiler ise sadece “göğüs kompresyonu” şeklinde uygulama yapabilir.

    CPR, kalp masajı veya suni solunum olarak da bilinir, ani kalp durması ya da boğulma gibi vakalarda kişiyi hayata döndürmek amacıyla uygulanan ilk yardım yöntemidir. CPR, “kardiyopulmoner resüsitasyon”un kısaltılmış halidir. “Kardiyo” kalbi, “pulmoner” akciğerleri, resüsitasyon ise solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahaleleri ifade eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulamanın hayati önemi vardır. Hayati tehlike oluşturan durumlar her an herkesin başına gelebilir. Böyle durumlarda CPR, hiç vakit kaybetmeden yapıldığında, birçok hastanın hayatını kurtarabilecek güçtedir. Zamanında ve doğru bir şekilde müdahale edilirse hastayı kurtarma ihtimali oldukça yükselir. Bu müdahalelerin herhangi bir ilaç veya cihaz kullanmadan yapılan kısmına “temel yaşam desteği” denir. Tehlikeli durumlara karşı herkesin bu teknikleri bilmesi gerekir. Bebekler, çocuklar ve yetişkinler için uygulamada bir takım farklılıklar söz konusudur.

    CPR nedir, neden önemli, nasıl yapılır CPR ne zaman yapılır

    CRP(KALP MASAJI) NE ZAMAN YAPILIR?

    CPR, kalbin ve solunumun aniden durması gibi acil vakalarda uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Kalp durması ya da nefes alamama gibi durumlarda en geç 4 dakika içinde CPR’a başlanırsa, hastaların %7’si sorunsuz bir şekilde hayata geri dönebilmektedir. İlk 4 dakika içinde genellikle beyin hasarı oluşmamaktadır. Bu sürede CPR’a başlanırsa kalıcı bir hasar olmadan hastayı kurtarma şansı yüksektir. 4-6 dakika arasında beyin hasarı başlar. 6-10 dakika arasında beyinde kalıcı hasarlar oluşabilir. 10 dakikadan sonra ise geri dönüşümsüz şekilde ölümcül hasarlar oluşabilir. Bu nedenle, herhangi bir kişi fenalaştığında vücut dokularının özellikle de beynin oksijensiz kalmaması için CPR’a en kısa sürede başlanması gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow